Налазите се | Гласник на Сајму представио књигу БРАНИСЛАВ НУШИЋ – Живот и дело

У оквиру 59. Међународног београдског сајма књига, у уторак, 28. октобра, у сали „Слободан Селенић“ представљена је књига Бранислав Нушић – Живот и дело Рашка В. Јовановића.

Том приликом су о књизи, осим аутора, говорили и професорка Драгана Бошковић, уредник књиге Јово Вукелић, а одломке из дела читала је млада глумица Бојана Бамбић.

Драгана Бошковић је напоменула да је најпре била студенткиња професора Јовановића, а затим и колегиница на катедри за историју драме и позориште, где га је потом и наследила. Говорећи о књизи свог професора и колеге, она је истакла да је књига посебна и због тога што је изузетно занимљива за читање.

„До сада је свакако много књига написано о Нушићу, а ова на најбољи начин показује сву величину и сложеност његовог живота и дела које је за нас незаобилазно – сматрам стога да се с правом може констатовати да не постоји озбиљнија књига о Нушићу“, нагласила је она.

Уредник Вукелић је истакао да је Гласник овом књигом желео да обележи јубилеј 150 година од Нушићевог рођења, настојећи да објави књигу достојну овог великана. Изразио је уверење да се у таквој намери и успело.

„Ово јесте књига о његовом делу, али и о његовом животу свестраности и снази његове личности која је била кадра да превазиђе све велике личне трагедије и надиђе све велике друштвене драме тога доба“, рекао је он.

Подсетио је и на то да је Нушић био активан учесник свих промена које су се тад одвијале у друштву.

„Он то није чинио само кроз своје књижевно стваралаштво већ и у политичком смислу, критикујући и указујући на проблеме, што је доказ још једне његове врлине – храбрости“, рекао је Вукелић оценивши да је је реч о јединственој личности и човеку за сва времена.

Рашко Јовановић је подсетио на чињеницу да је Нушић читав свој стваралачки век провео у неспоразуму с критиком.

„Публика га је волела, а критика му замерала управо то да иде за публиком, називајући га забављачем, иако су његови ликови узимани за обрасце менталитета људи с овог поднебља“, рекао је аутор.

Говорећи о процесу настанка књиге, он је напоменуо да се држао основне идеје да се о тако духовитом човеку не сме правити досадна књига.

„Књига покушава да приближи Нушића као свестраног ствараоца, чије ће дело засигурно остати документ за сва времена о нама и нашој средини“, закључио је Јовановић.