У просторијама Радио Београда у понедељак, 10. фебруара уручена је Награда „Никола Милошевић“ за 2013. у области филозофије, естетике и теорије књижевности и уметности, овогодишњем добитнику – Слободану Жуњићу, који је награђен за четворотомно дело ПРИРОК И СУШТАСТВО, у издању Гласника.

Том приликом, уручена је и плакета Гласнику, као издавачу награђеног дела, коју је примио Никола Вујчић, директор Гласниковог Сектора за издавање књига.

Како је рекао председник жирија Мило Ломпар, Жуњић је био професор Филозофског факултета у Београду, а последњих 15 година предаје на Универзитету Роуд Ајленд у САД. Жуњићеви аргументовани налази воде закључку да је српска средњевековна филозофија у изучавању логике појмова ишла у корак с основном матицом најбољих истраживања тога времена.

Oн је такође напоменуо да су у ужем избору биле и књиге Зар опет о Кишу? Небојше Васовића и Скривени федерализам Бојана Ковачевића.

Ломпар је подсетио и на то да су, до сада, ову престижну награду добили Милан Брдар, Милош Арсенијевић, Миле Савић, Часлав Копривица, Слободан Грубачић, Радоман Кордић, Предраг Крстић, Мило Ломпар, Драган Стојановић, Драган Проле и Данило Баста. Жуњић је, иначе, четврти аутор књиге у издању Гласника који је награђен овом престижном наградом. Пре њега, Драган Стојановић је награђен за дело Енергија сакралног у уметности, Мило Ломпар је добио награду за књигу Негде на граници филозофије и литературе, а Предраг Крстић за дело Филозофска животиња.

Осим председника Ломпара, у жирију за доделу Награде „Никола Милошевић“ били су и Миле Савић и Симо Елаковић.

Награду, која се додељује у области теорије књижевности и уметности, Радио Београд 2 традиционално уручује већ дванаест година. Она носи име филозофа и академика Николе Милошевића који је био председник жирија све до смрти 2007, након чега је награда добила његово име.