Налазите се | У Горњем Милановцу представљена књига ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ: РАТНА БИОГРАФИЈА (1941–1944)
У галерији Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, у петак, 25. септембра, представљена је књига ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ: РАТНА БИОГРАФИЈА (1941–1944) – Расправа о проблемима прошлости и садашњости, аутора др Милоша Тимотијевића.

О књизи су, осим аутора, говорили мр Владимир Димитријевић, професор књижевности, и Борисав Челиковић, уредник издања.

Када је 1977. године Звонко Вучковић, некадашњи капетан Југословенске војске у Отаџбини (ЈВуО) и командант Првог равногорског корпуса, објавио своја Сећања из рата, имао је утисак да су питања везана за Други светски рат још увек жива, свеприсутна и важна за свакодневицу како српске емиграције расуте по целом свету, тако и за стварност социјалистичке Југославије.
Био је потпуно у праву. Обе стране су свој идентитет и легитимитет црпиле из догађа везаних за збивања 1941–1945. године, али на потпуно супротан начин.
Закључак, који нам се наметнуо након представљања овог значајног дела, био је да треба сагледати прошлост да би се кренуло у будућност. Ратна биографија Звонка Вучковића послужиће и да се на методолошким поставкама „нове историје“, са што ширим тематским опсегом и коришћењем знања и теорија бочних друштвених наука, анализира уочени проблем, провере сопствене хипотезе, али и домети коришћених теорија.