Налазите се | У Библиотеци града Београда представљена монографија ПОЗИВ НА ПРОГОН

У Библиотеци града Београда, у среду 6. новембра, представљена је монографија Позив на прогон антијеврејска и антимасонска кампања у листу ’Време’ 1940. године, тројице аутора: Небојше Ранђеловића, Жељка Лазића и Мартина Матијашевића.

Ова књига сведочи о прогону и стигматизацији Јевреја и масона уочи Другог светског рата у Краљевини Југославији под притиском нацистичке Немачке. Медијски механизми прогона јеврејске заједнице и масонских организација, које су Немачка и њени сателити означили као непожељне у новом светском поретку, заправо јесу основне теме ове монографије чији су најзначајнији извор истраживања текстови објављени у другој половини 1940. у листу Време.

„Неки новинари из тог времена стали су на страну нациста и покушали да објасне да та мала Сара, која је уписала први разред панчевачке гимназије, и тај Аврам, који жели да студира машинство, представљају највећу опасност по ред, мир, дисциплину и сигурност државе, односно Краљевине Југославије“, рекао је један од аутора књиге - Жељко Лазић.

Према његовим речима, тадашња влада се уплашила страшног притиска нацистичке Немачке и урадила је нешто што није ни у духу ни у бити српскога народа. Тако је, како он оцењује, ставила на себе и на свој народ велики жиг срама, прогонећи своје комшије – доскорашње пријатеље и суграђане.

Лист Време је тада био веома популаран и читан, с тим што су текстови из овог листа остављали другачији утисак на делове елите, а другачији на становништво.

Небојша Ранђеловић, коаутор ове књиге, указује на то да Србија никада није била антисемитска земља. Напомиње да се антисемитизам никада у Србији није примио, док се слободно зидарство се и те како примило.

„Многи знаменити Срби су били слободни зидари, почев од Доситеја Обрадовића преко кнеза Михаила до краља Александра Карађорђевића; па ми се чини да покушаји који се зову ’Увод у прогон’ нису баш успели онако како су њихови наручиоци желели“, констатовао је он.

Гордана Милосављевић Стојановић, уредница у Гласнику, истакла је да је реч о причи коју мали број људи зна.

„Поготово је интересантно то што ова књига третира једну тему која је пре свега историјска, а реч је о прогону и стигматизацији масона и Јевреја пред Други светски рат“, навела је уредница.

Књига Позив на прогон заправо представља наставак дела Увод у смрт, такође Гласниковог издања, у којем је описано доношење закона којима су Јеврејима кршена основна права, па и право на живот.