Налазите се | Ауторка Гласниковог издања добитница Нобелове награде за књижевност!

Након књижевне награде „Букер“, освојене прошле године, Олга Токарчук, ауторка КЊИГЕ ЈАКОВЉЕВЕ, објављене у саиздаваштву издавачке куће PAIDEIA и Службеног гласника, постала је и добитница Нобелове награде за књижевност за 2018. годину!
Одлуку о добитницима Шведска краљевска академија саопштила је у четвртак, 10. октобра, а како прошле године награда није додељена због скандала који је пратио номинацију, Олга Токарчук је добила награду за 2018, док је добитник за 2019. Петер Хандке, аустријски књижевник и активиста.
Књижевно дело КЊИГЕ ЈАКОВЉЕВЕ, с поднасловом Дуго путовање преко седам граница, пет језика и три велике религије, приказује драматичан период пољске историје пред почетак насилних подела њених територија између великих сила. Тај простор и то време, познати из дела Хенрика Сјенкјевича, Токарчукова приказује из другачије перспективе, откривајући нам другу страну историје, обележену суживотом више различитих култура и религија – хришћанства, јудаизма и ислама – многојезичну средину умногоме ближу Истанбулу него Паризу. У феудалном, ригидно хијерархизованом свету, у коме је религијски кључ детерминисао људске судбине, готово ниоткуда појављује се млад и бескомпромисан човек који ће променити живот великог броја савременика који су га следили.
Олга Токарчук је истински представник савремене пољске књижевности, а за ово монументално дело добила је 2015, по други пут, награду „Nike“, највеће признање које се додељује пољским писцима. Стога се с правом може сврстати у ред најзначајнијих савремених европских писаца. Но, посебну вредност њених књига чини то што су прожете свешћу о томе да један од основних елемената књижевног дела мора бити и постојање дијалога између различитих вероисповести, наслеђа и мишљења.