Налазите се | Представљена књига ПИСМО ПЕТРУ КОЧИЋУ И ЈОШ ПОНЕКОМЕ

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 15. септембра, представљена је књига Писмо Петру Кочићу и још понекоме Анђелка Анушића.

О књизи су, осим аутора, говорили Александра Ђуричић, књижевни критичар, Славица Гароња Радованац, књижевни критичар и професор, и Никола Вујчић, уредник издања.

Александра Ђуричић је оценила да већ посвета књиге „пострадалим и преживелим крајишким Србима у хрватским војним операцијама Маестрал, Бљесак и Олуја – о двадесетогодишњици изгона“ усмерава читаоца на тон и тематику прича, испричаних богатим језиком и стилом који подсећа на дебарски иконостасни дрворез.

Славица Гароња Радованац представила је један број прича из збирке, с акцентом на ону по којој збирка носи име. Никола Вујчић, уредник издања објављеног у колекцији Гласови у којој се налазе дела савремених домаћих аутора, говорио је о аутору с освртом на његово порекло и жанрове којима се бавио. 

Све приче у овој збирци можемо да схватимо као историјски и интертекстуални цитат прозе Петра Кочића, oдносно Кочићеве националне борбе и националног става. „Петар Кочић је со у свакој српској, крајишкој кући“, наводи аутор ове књиге.

У свим причама, у различитим периодима, од аустроугарских до краја двадесетог века, приказано је страдање Срба на просторима Босанске Крајине, у трагичним ситуацијама рата и мира, окупације и присиле, геноцида и сукоба. Свака од прича је посебна целина, а обједињују их трагична српска судбина, специфични карактери и животне приче.