Налазите се | Представљена књига ПРОКИМЕНСКИ ПУТОПИСИ
Представљена књига ПРОКИМЕНСКИ ПУТОПИСИ 
 
25. Септембар 2013. 
 
У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 24. септембра представљена je књига Прокименски путописи Станка Ж. Шајтинца.
 
О књизи су говорили уредник Петар Арбутина и аутор.
 
Роман Станка Ж. Шајтинца добио је недавно награду „Липље“ за савремену књижевност на 18. Међународном сајму књига у Бањалуци. Прокименски путописи су заправо јединствена парабола о вечном путу у живот и из живота. О даљинама које објашњавамо спољашњим и унутрашњим изгнанствима, кодовима којима је у детињству одређен живот и које тумачимо у годинама када смо суочени са траговима смисла који смо загубили на путевима одрастања.
 
Арбутина је истакао да је Шајтинац нашао прави начин да с једне стране ревитализује жанр, а с друге стране исприча неиспричану причу. Он је објаснио да је прокимен стих који узимамо из неког псалма и који значајно, у симболичком и семантичком смислу, одређује литургију.
 
„Прокименски путописи јесу прави наслов за дело које је и путопис, и вађење есенције из нашег животног пута – путопис прераста у роман о једној искреној исповести и књигу која вади есенцију из нашег животног пута“, констатовао је он нагласивши да је реч о књизи која је истовремено и традиционална и модерна.
 
Шајтинац је напоменуо да је ова књига заправо привилегија одређене доби и да се таква књига не може писати у младости.
 
„Банат је меланхолична средина која зна духовно да разара јер је однос неба и земље испод златног просека – ово је путопис где ћете најмање сазнати о местима, а највише о феноменолошким везама са искуством“, закључио је он.