Налазите се | Нова признања за Гласниково издаваштво

Три Гласникова издања, књиге Јесмо ли чудовишта Филипа Давид, Једна могућа историја уметности XX века Јеше Денегрија и Недовршени Богишићев Устав и друга међуплеменска разматрања Влаха Богишића, награђена су повељама „Радомир Константиновић“ за 2019. и 2020, које су ове године додељене поводом десете годишњице смрти овог књижевника и филозофа.

Жири за доделу Повеље „Радомир Константиновић“, који су чинили проф. др Владимир Гвозден, др Иван Миленковић и проф. др Гојко Тешић (председник),  једногласно је донео одлуку о добитницима десет повеља, међу којима су се нашла и наведена Гласникова издања.

Овај избор награђених аутора и дела, према мишљењу жирија, јесте „антологијски по свему, а оно што је, свакако, најважније – ова остварења су, неспорно, део константиновићевске традиције модерности на бившим југословенским просторима“.

Жири је предложио да признања заједно са добитницима истоимене награде из претходних година, буду учесници симпозијума који ће бити посвећен свеукупном стваралачком опусу Радомира Константиновића. О датуму доделе признања, и о симпозијуму, добитници и јавност ће бити накнадно обавештени.

Повељу су – уместо истоимене награде, додељиване претходних година, за коју у условима ковид епидемије нису успели да осигурају материјална средства – утемељили Извршни одбор манифестације Дани Радомира Константиновића и Градска библиотека Суботица, уверени да ће она имати дубоку симболичку вредност, а додељиваће се бијенално, по правилу једном или највише двојици аутора највреднијих књижевних и филозофских остварења, која су у естетско-књижевном и филозофско-хуманистичком смислу на трагу поетике Радомира Константиновића.