Налазите се | У Кући Ђуре Јакшића представљена књига УСПОМЕНЕ Филипа Христића
У четвртак, 24. септембра у Кући Ђуре Јакшића представљена је књига Успомене Филипа Христића коју је приредила Јелена Пауновић Штерменски.

На представљању су говорили Слободан Христић, потомак Филипа Христића, Јелена Пауновић Штерменски, приређивач, Милета Продановић, сликар и књижевник, и Сузана Рајић, историчар.

Сузана Рајић је осветлила, из угла историчара, време у коме је живео и деловао Филип Христић и навела да је ово дело важно јер се обично објављују издања о познатијим личностима политичке, друштвене сцене, а има толико важних али скрајнутих личности.

Милета Продановић ово дело види као средишњи део триптиха који покрива цео 19. век. Почиње делом Жизниописанија моја Нићифора Нинковића (које је такође објавио Службени гласник), док је трећи део Успомене Тодора Стефановића Виловског.

Слободан Христић, потомак Филипа Христића говорио је о пореклу презимена Христић и навео да се у то време у Србији није користило слово х, док га Вук Караџић није увео 1836. године.

Приређивач, Јелена Пауновић Штерменски, представила je шта је све садржано у књизи, која представља дело мемоарског карактера у коме писац бележи све оно што је оставило печат на његовом животу.

Књига oбухвата понајвише сећања на детињство, стари Београд, почетке школовања, кнеза Милоша и његов дом и породицу, први Христићев службени боравак у Великој Британији и најважнији тренутак током мисија у Цариграду, објаву рата Турској и бекство из Цариграда.

У Успоменама Христић објашњава своју политичку, државничку и дипломатску улогу у политици и развитку српске државе XIX века.