У  препуном фоајеу Галерије фресака у петак, 15. маја, представљена је књига ТО ЈЕ БИО САМО ПИКНИК Рели Алфандари Пардо.

О књизи су, том приликом, говорили Бојан Поповић, управник Галерије фресака, Петар В. Арбутина, уредник издања и директор Гласниковог Сектора за издавање књига, проф. др Владислава Гордић Петковић, шеф Катедре за англистику Филозофског факултета у Новом Саду, др Мирјана Брковић, директорка Универзитетске библиотеке у Новом Саду, Андреас Рот, професор историје у Немачкој школи у Београду, Драгослав Симић, новинар и уредник сајта „Аудио и Фото архив СИМИЋ“, као и Ети Кац, ћерка ауторке књиге, док се сама ауторка присутнима обратила путем видео-линка.

Бојан Поповић се у уводној речи осврнуо на историју зграде у којој је организована промоција а која је некад била синагога, уједно најавивши и остале говорнике на представљању књиге.

Истичући приврженост истини као основну људску обавезу, Арбутина је објаснио разлог због којег ову књигу никада није доживљавао као једну од многих: „Ако не желимо да учествујемо у злу, морамо да говоримо о њему, како се оно не би понављало, јер увек постоје само две стране – добро и зло, а највећи савезник зла јесте заборав“, нагласио је он.

Владислава Гордић Петковић је говорећи о ауторки констатовала да је она ову књигу написала тако што је саму себе ставила у други план, иза своје породице и порекла, и да је пишући је пронашла и начин да се ослободи очајања, победивши тако и саму идеју да оно постоји. „Ова књига је стога и сведочанство о нади“, оценила је она.

Читајући и коментаришући одломке из књиге, Мирјана Брковић је нагласила да она покреће питања која рађају запитаност над људском природом: „Она нас учи да према другима треба да се односимо у складу са основним моралним нормама, а не са онима које нам други намећу“, рекла је она.

Андреас Рот се осврнуо на одговорност Немаца према злочинима почињеним током Другог светског рата и напомено да је ова књига заправо била прва књига на српској језику коју је он својевремено прочитао: „Под утиском догађаја описаних у књизи дошао сам на идеју да моји ученици морају сазнати за њу и помоћи да она буде преведени и на немачки језик, што су и учинили, а то уједно јесте и најбољи начин да уче и о историји“, казао је он.

Драгослав Симић је укратко препричао како је дошло до идеје за организацију ове промоције у Галерији фресака и најавио снимак разговора који је он путем „скајпа“ водио са ауторком књиге, чији делић су присутни могли да чују, током којег она укратко говори о раду на књизи и поновном проживљавању ратних искуства на тај начин.

Потом се присутнима обратила и њена кћерка, Ети Кац, која је такође била присутна и која се захвалила свима који су заслужни за то што је јавност сазнала за причу њене мајке: „Иако данас није са нама физички присутна, ја на неки начин осећам да јесте и сигурна сам да ће јој бити посебно драго када јој будем препричала како је овај догађај протекао“, закључила је она.

Рели Алфандари Пардо је београдска Јеврејка која је ратне године провела у Београду, скривена у шпајзу. С почетком окупације Југославије, породица Алфандари нашла се пред одлуком: да ли да оде из земље или да остане у Београду – изабрала је другу могућност. Ово је прича о нашој, београдској Ани Франк, која је једина од своје породице преживела тешке године рата. Описујући то време и своје успомене на дане проведене у шпајзу, она указује и на важне историјске догађаје тог времена, па је стога реч и о својеврсном сведочанству с лица места.