Налазите се | Представљена књига Шимона Переса

У Конференцијској сали хотела „Хилтон“, у понедељак 3. фебруара, представљена је књига ОВДЕ НЕМА МЕСТА ЗА МАЛЕ СНОВЕ бившег израелског председника и добитника Нобелове награде за мир - Шимона Переса.

О овом Гласниковом издању, које ће се ускоро појавити у продаји, говорили су Јелена Триван, директор и главни и одговорни уредник ЈП Службени гласник, Алона Фишер-Кам, амбасадорка Израела у Србији, Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, и Чеми Перес, син аутора књиге и директор Перес центра за мир и иновације, чији је оснивач био Шимон Перес.

Јелена Триван истакла је да се ради о „најфасцинантнијој књизи коју је Гласник досад објавио, јер се може тумачити и као књига о Израелу, лична биографија, књига о миру“, а она је види и као „буквар за вође.“

„Израел је био његов сан, живот и позив, и све је учинио за своју нацију. Од раних дана су му се подсмевали због његовог озбиљног схватања вере, а касније и када је говорио о нуклеарном програму, али то није умањило његову храброст да се супротстави сваком“, казала је Триван.

Она је констатовала да је Шимон Перес био човек с визијом, који је стајао иза својих речи кад је говорио да „идеју дефинише њена моралност и ваљаност“, а да његову контрадикторност најбоље показује чињеница да је учествовао у свим ратовима, а да је добио Нобелову награду за мир.

„Мир је нужност, а не избор, говорио је он, а околности су га навеле да уђе у рат, али је иза себе оставио мировну, али и научну заоставштину, јер Израел сада има највише стартап иновација“, напоменула је она.

Алона Фишер-Кам је истакла да је кроз ову књигу Шимон Перес говорио и о остваривању снова, јер је он био „човек с визијом, али уједно и практичан човек“.

„Неко би рекао да је то у супротности, али је он доказао да су те две ствари синоними, јер кад имате јасан циљ, онда знате и колико вам је потребно да до њега дођете. Ова књига то и показује: почетну тачку, пут и дестинацију; она показује Шимоново путовање и биографију, а његова биографија је заправо и историја Израела“, оценила је амбасадорка Израела.

Ненад Поповић је такође истакао да је ова књига поучна за сваког лидера.

„Израел је био земља без будућности, а с Пересом је постао стартап нација; па се реч иновација данас с правом везује за његово име, јер је читаво чудо које се десило у Израелу – технолошко, предузетничко и иновативно заправо везано за њега“, казао је он, нагласивши да је Перес „натерао пустињу на повлачење“ и да „политичке и безбедносне снаге Израела не би било без економске снаге коју је направио Перес“.

„Шимон користи израз ’одгајање науке’, који је веома интересантан јер показује да се наука развија и одгаја као дете, а да је знање најјаче оружје за обликовање будућности“, казао је Поповић.

Чеми Перес је нагласио да оно највредније што је научио од оца јесте да увек гледа у будућност.

„Оно што ћете научити кроз ову књигу јесте то да могу да се с вама не слажу, али да морате да делате ако верујете да је то добра одлука - морате имати визију и без страха обликовати и стварати будућност“, рекао је он.

Његов отац је, како је такође навео, увек истицао да је најтеже склопити мир с непријатељем, јер то захтева више храбрости.

„Веровао је да је лидерство служење нечем већем од себе и покушао то да објасни лидерима широм света;  да их научи да не служе свом егу, већ вишем циљу“, рекао је Чеми Перес закључивши да је основна порука његовог оца људима да се „не плаше да сањају велике снове.“

Књига Шимона Переса аутобиографско је дело једног од твораца модерног Израела, који је био на готово свим важним функцијама у Израелу. Због визије мира на Блиском истоку и залагања за решење сукоба с Палестинцима, ужива дубоко поштовање у целом свету. Кроз ову авантуристичку причу о стварању једне државе промичу најважнија лица светске политике у другој половини 20. века, али и много мање позната лица, која су у тешким временима прихватила сопствени изазов и вођство једног човека – довољно храброг да се избори за своје снове.