У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 20. децембра, представљена је књига Предрага Тодоровића ПЛАНЕТА ДАДА, Историјат и поетика.

На представљању овог изузетно значајног издања, прве синтезе посвећене авангардном покрету ДАДА написане на српском језику, осим аутора, говорили су проф. др Гојко Тешић, уредник издања, и др Бојан Јовић, један од рецензената књиге.

Књига је заснована на савременој теоријској мисли о књижевности и представља опсежну компаративну, историјску и поетичку презентацију дадаизма. Истовремено, аутор изводи, како је напоменуо њен уредник Гојко Тешић, дефинитивно културолошко смештање ДАДЕ у књижевноисторијски и књижевнопоетички хоризонт.

Према Тешићевим речима, указујући на дадаистичку субверзивност, нихилизам и мултимедијалност, ова монографија ревитализује критичку свест ДАДЕ у смислу развејавања свих облика репресије уврежених естетских вредности, стављајући свој теоријски поглед у службу дадаизма и деконструкције.

„Ово је пионирски подухват и резултат је Тодоровићевог фанатизма, јер је реч о првој књизи о историји дадаизма објављеној на простору бивше Југославије, која има интермедијални карактер, јер је она и ликовни рукопис“, констатовао је Тешић.

Јовић је подсетио и на то да је овој књизи претходила Тодоровићева књига АНТОЛОГИЈА ДАДАИЗМА, која сада, с књигом ПЛАНЕТА ДАДА заправо чини једну целину.

„Ова монографија – педантна, кохерентна и свеобухватна, заједно с делима аутора која су предмет поетичког истраживања, саму себе ставља у ред студија, све ређих у нашој науци о књижевности, које у елементарном хуманистичком и књижевнотеоријском смислу конституишу реалне књижевне вредности“, оценио Јовић, нагласивши да објављивање ове књиге служи на част уреднику Тешићу и Службеном гласнику.

Говорећи о истраживањима аутора, Јовић је истакао да је посебно место имало истраживање дадаистичких часописа (43 из целога света, укључујући Јапан), које је налазио заборављене у архивама и у којима је пронашао многе ауторе које су заборавили други истраживачи дадаистичког покрета.

„Књига је изузетно богато илустрована, а посебно њен други део, о поетици даде, јер су многи дадаисти који су се бавили писањем – и сликали“, казао је Јовић.

Тодоровић је истакао да његова љубав према дадаизму траје пуне три деценије и да су њен резултат – три књиге које је написао.

„Ова књига садржи око 150 визуелних приказа, текст прати слика и обрнуто, јер су дадаисти били и књижевници и ликовни уметници“, напоменуо је он.

Објављивање ове књиге и њена промоција истовремено представљају и Гласников допринос обележавању стогодишњице уметничког покрета дадаизам, зачетог у Цириху,  јубилеја који ове године прате бројни програми организовани као знак уважавања његовог значаја и утицаја на стваралачко мишљење и слободу уметничког изражавања.