У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 10. новембра, представљена је књига Град и храм Александре Мокрањац.

Ово издање је добило Награду УЛУПУДС-а за допринос историји и теорији уметности, која је Александри Мокрањац додељена на недавно завршеном 60. Међународном београдском сајму књига.

Осим ауторке, о књизи су говорили Светлана Јовичић, историчарка уметности, и Петар Арбутина, уредник издања.

Арбутина је истакао да је реч о веома необичној књизи, јер само оне књиге које нас терају да тражимо неке друге књиге и које нас подсећају на, како је то рекао Борхес, рђаву бесконачност Вавилонске библиотеке – праве су књиге. „Постоје два пута. Један је кад идете у смеру очекиваног, промовисаног као начин живота, конформизма који обликује и детерминише дане у којима живимо; и други редак, али не и непостојећи начин, када идете у смеру свог највећег страха, нечега што је мисија са неизвесним исходом и што вам неће донети очекиване, свакидашње ловорике у том помереном систему у коме живимо. Отуда врло јасне и тачне инсинуације на све оно што чини и одређује нашу околину и стварност – у архитектонском и културолошком смислу – јесте нешто што умногоме све, не само радознале и одговорне духом, обавезује да се на овај начин баве кључним питањима“, закључио је уредник књиге.

„Читање Александрине књиге Град и храм представља провођење времена у мисаоној драгуљарници. Познавање ствари и укус којим одабирамо одређују са колико драгоцености ћемо изаћи из ове, благом крцате књиге“, оценила је Светлана Јовичић. „Ипак највиша, стреловито усправна и несклона паду јесте Александрина смела и мисаоно дубока, унакрсна компаратистичка вештина поређења њене главне теме архитектуре с филозофском мисли одређеног периода, архитектуре с божанским, архитектуре с музиком и тако редом“, нагласила је историчарка уметности.