Налазите се | Божидару Мандићу награда за животно дело

Божидару Мандићу, концептуалном уметнику, књижевнику и оснивачу уметничке комуне „Породица бистрих потока“ из Брезовице, додељена је награда „Традиција авангарде" за укупно животно дело, коју додељује Фонд „Вујица Решин Туцић и Војислав Деспотов".

Мандићу је ова награда додељена за допринос авангардној уметности за 2016, с тим да је жири посебно истакао његову ретроспективну изложбу НАТРАГ одржану у Музеју савремене уметности Војводине, као и роман Пертле који је крајем 2015. објављен у издању Гласника.

Роман Пертле је прича о новосадском детињству и младости браће Мирослава (познати уметник концептуалиста) и Божидара Мандића (уметник, писац, новинар...). Написана у исповедном и ауторефлексивном тону млађег брата, са цитатима сећања и деловима биографија новосадских авангардних уметника, ова књига представља јединствено сведочанство о авангарди, освајању слободе, наличју политичког „либерализма“ на крају шездесетих година прошлог века, „деликту мишљења“, судским процесима и затворским казнама за непоћудне и слободне духове. Истовремено, роман је и јединствен водич кроз модерну уметност у Новом Саду тих година; млади, сада већ потврђени уметници, Слободан Тишма, Владимир Копицл, Желимир Жилник... само су неки од ликова ове књиге уз мноштво аутентичних и живописних судбина и (ауто)биографских прича.

Одлуку о добитнику награде „Традиција авангарде" једногласно је донео жири Фонда, који је радио у саставу: Владимир Васиљев (председник), Светислав Басара, Владимир Копицл, Гојко Божовић и Бранислав Грубачки.

Проглашење овогодишњег добитника награде биће одржано у Зрењанину 21. априла 2016, када ће бити промовисан и зборник текстова о Вујици Решину Туцићу и Војиславу Деспотову у издању Фонда и Завода за културу Војводине. Божидару Мандићу награду ће уручити прошлогодишњи добитник награде, музичар и композитор Лајко Феликс.