Налазите се | Представљена књига ШКОЛАРЦИ „ЛЕЊЕ МАМЕ"
У књижари „Геца Кон“, у уторак 4. новембра, представљена је књига ШКОЛАРЦИ „ЛЕЊЕ МАМЕ“, Ане Бикове.
О књизи су говорилe Јована Папан, уредница портала „Детињарије“ и ауторка књиге Политика за децу, Александра Трајковић, стручни редактор издања, и Весна Смиљанић Рангелов, уредник и један од преводилаца.
Ово је књига о вечитим темама, о којима нам се чини да сви све знамо, али када се удубимо и упустимо, схватимо да нам много ствари промиче зато што их ми подразумевамо, констатовала је уредница. „Не можете прочитати ову књигу да не дођете до неких сазнања и о себи и о систему из којег не можете да се отргнете, нити га можете променити“, приметила је она и истакла „највеће питање које изазива књига – да ли су стране обавезно супротстављене и да ли којим случајем родитељи отежавају детету мислећи да му помажу све радећи најбоље за своје дете или радећи уместо њега“.
Јована Папан каже да књига даје умерен приступ без крајности и савете који могу да се примене у свакодневном животу. „Ана Бикова има интегративни приступ и прилази теми школе и као психолог, и као педагог и као родитељ, налазећи заједнички језик за све стране а у интересу детета, имајући притом умирујући утицај и на родитеља“, закључује она.
Александра Трајковић истиче да лењост „лење маме“ није мана, већ сигуран и једноставан пут ка циљу који се зове самостално дете – зрела особа. У данашње време презаштићујемо и оптерећујемо природу развоја детета удаљавајући се од стварности, која је један од најбољих васпитача. „Да ли радимо за њих или уместо своје деце, да ли се ми прилагођавамо околностима или околности треба да се прилагоде нама'?“, запитала се она. „Сви ми које смо на неки начин део троугла ученик–учитељ–родитељ свакодневно чезнемо да тај троугао функционише идеално. Да ли је то и како могуће? Лења мама нам опет даје најбољи педагошки алат – златну средину у свему, па и у периоду када се најинтензивније развија младо биће, мамин школарац – открива нам Александра.