Налазите се | Представљена књига ЗАПРИЧАВАЊЕ, ЗАВАРАВАЊЕ, ЗАВИРИВАЊЕ, Александре Михајловић

У среду, 19. јуна, у књижари „Геца Кон“ представљена је књига ЗАПРИЧАВАЊЕ, ЗАВАРАВАЊЕ, ЗАВИРИВАЊЕ, Александре Михајловић. О књизи су говорили Петар Арбутина, књижевни критичар и уредник у Службеном гласнику, и ауторка романа Александра Михајловић. Одломке су читале Софија Јуричан и Милена Предић.

„Све прочитано припада и мојој генерацијској мапи и разумем књигу из те позиције“, рекао је на почетку свог излагања Петар Арбутина. „Књига је врло важна пошто је одлично фокусирана на један период који још нисмо разрешили, бар не на један овако књижевно распричан и занимљив начин, притом без жеље да се с неким обрачунава и заузме став, а с друге стране, са жељом да се објасни шта нам се то и како догодило. Мислим да је Александра изабрала јако добру позицију – главна јунакиња је маркетиншки менаџер – на којој сте увек између истине и хипертрофиране стварности коју сами стварате“, објаснио је Арбутина.

„Све што је у наслову ове књиге запричавање, заваравање, завиривање, у ствари су књижевне стратегије, које је Александра на један фин, полусленговски начин увела у свој рукопис. Међутим, то су врло озбиљне књижевне стратегије, судећи по томе колико добро барата њима и колико у сваком сегменту, у сваком приповедачком медаљону од којих је сачињен овај роман, с лабавијим књижевним везама, успева да прикаже“, тврди он, објашњавајући да је сваки сегмент, сваки поетски или прозни медаљон прича у малом и да на коју год страну да се крене дође се до истих сазнања и до истина које ауторка суптилно дозира. „Све истине које су представљене дубоко су индивидуализоване, а наше линије читања и разумевања ове књиге иду пре свега из позиције подударања или откривања нечег што смо пребрзо заборавили“, закључио је он.

„Ова прича има личну обојеност зато што су моји родитељи били различите вере, отац из Сребренице, а мајка из Братунца“, казала је ауторка на почетку, сматрајући да је први пут када је роман објављен било рано за ту причу, јер су тада само понеки могли да се саживе са њом. „После дванаест година и сажимања свега што се десило, многих анализа, мислим да многи могу да сагледају, осете и појме многе ствари. Већ смо довољно одмакнути да сажмемо дубину оваквих прича које су врло драматичне и воде у подељеност“, нагласила је Александра. „Роман има психолошку нит и говори о Електрином комплексу, јер нас обележава колико присуство, толико и одсуство неке особе и чежња за њом. С друге стране, филозофска нит у књизи поставља питање која то вера учи људе да буду пуни мржње, а не љубави. Ако смо истински верници, онда ћемо свуда ту исту емоцију поделити са остатком света“, закључила је ауторка.

Бројна публика у књижари „Геца Кон“ уживала је уз сјајне уметнице Милену Предић и Софију Јуричан, које су читале одломке из књиге, а Трио Крстић је музиком употпунио дивно књижевно вече.