Налазите се | Књижевно вече на Златибору посвећено делима Сање Домазет

У огранку Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, у Културном центру Златибор, одржано је књижевно вече посвећено Сањи Домазет, списатељици која последњих десет година своје есеје, путописе, романе и приче објављује у Службеном гласнику. Разговор о књигама, који је водила библиотекарка Мирјана Црнчевић, започео је подсећањем на три збирке есеја Божанствени безбожници, које су доживеле више издања због континуираног интересовања читалаца за теме о којима ауторка пише. Начин на који открива детаље о стваралаштву и животу личности које су обликовале модерну цивилизацију специфичан је и интригантан, а језик којим пише мелодичан и пажљиво грађен на темељима најлепше српске књижевности. Уредница Гордана Милосављевић Стојановић напоменула је да су књиге Сање Домазет међу најпродаванијим Гласниковим издањима, а сваки њен нови рукопис доноси нову перспективу у оквиру књижевног жанра.

Две последње збирке путописа, На кафи код Шекспира (Награда „Љубомир П. Ненадовић“ за најбољу путописну књигу на српском језику) и Апсинт са Лотреком, захваљујући оригиналном углу из којег књижевница посматра знамените људе, походећи њихове домове и откривајући ентеријер у којем су боравили, личне предмете, одећу, писма и књиге на полицама, на посебан начин приказују њихове духовне портрете ‒ интимне ломове, успоне и падове, породичне тајне и унутрашње дамаре. Сања Домазет нагласила је да сваком истраживању и путовању претходи добра припрема, а када се без задршке урони у стваралачки процес, врата се једна за другима отварају сама и откривају све више детаља, који се на крају склопе у жељену причу.

У представљању књижевног опуса Сање Домазет на Златибору уживала је публика у интимној, али до последњег места испуњеној новој библиотеци, отвореној у Културном центру Златибор.