Налазите се | Представљен КОМЕНТАР ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ
Представљен КОМЕНТАР ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ 
 
11. Децембар 2013. 
 
 
У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 10. децембра, представљена je књига Коментар законика о кривичном поступку Горана П. Илића, Миодрага Мајића, Слободана Бељанског и Александра Трешњева.
 
О књизи су говорили Миодраг Радојевић, уредник Гласникове Правне библиотеке, Божидар Бановић, рецензент, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, Горан Илић, редовни професор Правног факултета у Београду и судија Уставног суда Србије и Александар Трешњев, судија. 
 
Радојевић je нагласио да заслуга за објављивање овог коментара припада пре свега, ауторима, претходним уредницима проф. др Јовици Тркуљи и доц. др Танасију Маринковићу, који су пратили припрему рукописа, али и управи која је у једном критичном моменту када је постојала неизвесност да ли ће Законик ступити на снагу подржала објављивање овог издања. 
 
„Коментар је акрибично и сериозно штиво, али није класичан академски коментар нити пуко препричавање законских норми; институти се објашњавају на приступачан начин, разумљив и лаицима а неопходан и правницима-практичарима, а у овом коментару постоји јасна идеја – да је неопходно осавременити кривични поступак у складу са поштовањем начела правичности, заштите људских права и слобода и ефикасности самог поступка“, истакао је он.
 
Бановић је напоменуо да је његов утисак о Коментару да је он резултат мукотрпног рада са огромним ентузијазмом и стрпљењем. 
 
„Од четири аутора самог Коментара, три су врло активно учествовала у изради Закона па на тај начин имамо аутентична тумачења, као и дилеме поводом прихватања одређених норми, али то све даје на квалитету самог коментара“, подсетио је он констатовавши да је реч о правом балансу између теорије и праксе, који је резултат професионалне оријентације аутора. 
 
Илић је оценио да је одлика Законика инсистирање на судској пракси, а како смо, стицајем околности на извору одлука, наша пракса представљала је референтни оквир за израду Законика.
 
Законик о кривичном поступку представља један од најважнијих системских закона у области кривичног законодавства. За његово правилно разумевање и примену од великог значаја је Коментар Законика о кривичном поступку, чији су аутори истакнути стручњаци у овој области, како у домену теорије тако и у домену праксе.
 
Иако је текст Коментара Законика о кривичном поступку првенствено намењен онима који ће нова законска решења примењивати у пракси, аутори нису занемарили ни теоријско сагледавање одређених питања. Коментар обилује домаћом и иностраном судском праксом, као и одлукама Уставног суда и Европског суда за људска права, које представљају референтни оквир за поступање редовних судова у вези са стандардима људских права у кривичном поступку. Коментар је усаглашен са стањем законодавства до 1. октобра 2013. године.