У просторијама Штампарије ЈП Службени гласник у четвртак, 6. марта, Републичка изборна комисија организовала је конференцију за представнике медија поводом почетка штампања изборног материјала за изборе, заказане за 16. март.

Почетку штампања листића осим представника странака, присуствовали су у име Републичке изборне комисије: проф. др Дејан Ђурђевић, председник, Тамара Стојчевић, заменик и још осам чланова РИК-а, као и проф. др Радош Љушић, в. д. директора ЈП Службени гласник.

Том приликом, в. д. директора ЈП Службени гласник проф. др Радош Љушић навео је бројне мере безбедности које су предузете како би овај, изузетно одговоран и важан посао, био реализован на адекватан начин. Истакао је да је степен обезбеђености штампања комплетног изборног материјала на највишем нивоу и да процес штампања листића снима 70 камера које покривају читав простор Гласникове штампарије, а радници који учествују у том процесу носе посебне униформе. Навео је и да су одређене зоне у којима могу да се крећу радници који учествују у процесу штампања, да је забрањена употреба телефона, а да свако ко није директно укључен у процес приликом уласка у Штампарију мора имати службену пропусницу.

Председник Републичке изборне комисије проф. др Дејан Ђурђевић, рекао је да је РИК на ноћашњој седници донела одлуку о облику и изгледу гласачких листића који ће се штампати у 33 језичке варијанте. Биће одштампано укупно 6.801.161 гласачких листића. Тај број садржи и 0,5 одсто обавезне резерве. Он је додао да се изборни листић штампа на српском језику, ћириличним писмом на А4 формату и у још 32 различите језичке варијанте. „У неким општинама осим српског, штампа се на још 12 језика“, рекао је Ђурђевић.

Ђурђевић је, показавши папир са воденим жигом, нагласио да се он може користити само за изборе. Рекао је да је гласачки листић плаве боје, а контролни светлољубичаст и додао да ће за изборе на нивоу Београда гласачки листић бити бели, а контролни црвени, тако да не може доћи до забуне.

Када буде одштампан комплетан изборни материјал, Службени гласник ће пребројати гласачке листиће, паковати их и предати координаторима РИК-а како би их однели у седишта управа и округа. Материјал се потом дистрибуира радним телима РИК-а и на бирачка места. Комплетан изборни материјал Републичкој изборној комисији мора бити испоручен до 12. марта.

Према речима Ђурђевића, чланови РИК-а пре почетка штампања прегледају графичке плоче које су припремљене према упутству Републичке изборне комисије. Први отисак, он је упоредио са оригиналом РИК-а и својим потписом одобрио почетак штампе.