Налазите се | Представљeн ПОСЛЕДЊИ АРГОНАУТ Александра Гаталице

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у четвртак 12. јула, представљена je књига ПОСЛЕДЊИ АРГОНАУТ, нови роман добитника НИН-ове награде за 2012. годину - Александра Гаталице.

На представљању ове књиге, објављене у Гласниковој колекцији „Гласови“ коју уређује Петар В. Арбутина, осим аутора и уредника, говорио је и проф. др Петар Пијановић, књижевник и књижевни критичар.

Поводом објављивања и премијерног представљања, у Гласниковим књижарама широм Србије првих 200 купаца ове књиге  добило је примерак с потписом њеног аутора.

Арбутина је истакао да је ова књига потврда да је Гласник увек отворен за добре књиге и писце, а будући да је процењено да она заслужује посебну пажњу, добила је и централно место у излозима Гласникових књижара.

„Писци више не желе или не умеју да испричају причу, па је стога ова књига посебно вредна, јер је другачија по том питању“, оценио је Арбутина.

Пијановић је констатовао да Гаталица овом књигом наставља низ својих досадашњих књижевних дела, а да у њој поставља неколико суштинских питања, попут оних шта је човек, шта је његова позиција у времену и шта он може да учини да достигне смисао и пуноћу живљења?

„Њега занима човек и његов однос према животу и смислу, као и пројекција свега тога на егзистенцијалну стварност и историју“, казао је Пијановић.

Он је такође напоменуо да би се овај роман жанровски могао окарактерисати као антрополошки, савремени пикарски или чак савремени неуролошки роман, у којем је главни јунак истовремено и својеврсни алтер-его аутора књиге који креће у своју аргонаутику, што уједно указује и на „изглобљење човека савременог доба“.

Гаталица је истакао да је тежио вишеслојности и томе да пренесе комплетну слику, коју чини и приказ утицаја најситнијих детаља на човека и историју, а да је он пре свега она врста писца која настоји да „исприча причу“, за шта је неопходна тзв. удица која ће држати пажњу читалаца.

„У књизи ћете, пре свега, пронаћи причу и авантуру, за шта се увек у својим књигама залажем; ову сам писао четири године, са уживањем, и једино што очекујем јесте то да ће је с једнаким уживањем и читаоци прочитати“, нагласио је он.

Заборавити све или се сећати свега – шта је веће проклетство? Главни јунак новог романа Александра Гаталице наједном заборавља читаву своју приватну историју. У нади да ће пронаћи лек за амнезију, стиже у завод у којем га доводе на праг потпуног сећања на читаве епохе и све људе које су у њима живели. Глава протагонисте постаје врста радио-станице за сећања на све што се икад упамтило – посредством глијалних ћелија...  У нашем мозгу постоји деведесет одсто ћелија које се зову беле или глијалне и за које се до пре само мало више од пола века мислило да не раде ништа. Најновија открића говоре да оне међусобно комуницирају калцијумским таласима. Шта једна другој саопштавају, наука још не зна – али ту почиње нови роман Александра Гаталице.