Налазите се | Представљена монографија НЕВИДЉИВИ НЕПРИЈАТЕЉ – Вариола вера 1972
Монографија Невидљиви непријатељ – Вариола вера 1972, ауторке Радине Вучетић, у издању Службеног гласника представљена у галерији књижаре „Геца Кон“ у Београду. На промоцији су, поред ауторке, говорили рецензенти књиге, епидемиолог Зоран Радовановић и професор Филозофског факултета у Београду Милан Ристовић, као и уредница издања Гордана Милосављевић Стојановић.
„Вучетић је озбиљна научница, која има рударски приступ, истраживачки, по копању архивама и тражењу истине у мери у којој може да се нађе. Она је на свеобухватан начин направила анализу и синтезу свега што се дешавало 1972. године, и у њеној књизи најбоље видимо зашто је историја учитељица живота. Невидљиви непријатељ говори о вариоли вери и као социолошком феномену, али и учесницима и жртвама пандемије“, изјавио је Радовановић на конференцији за новинаре и додао да искуства која је ауторка подробно изнела „помажу да боље схватимо и садашњу пандемију и извучемо искуства за наредну.“
Један од говорника, професор Ристовић истакао је да је ауторка монографије говори о „једном времену, друштву, држави и менталитету у кризној ситуацији.“ Ристовић је додао да се у књизи помињу сви они који су били активни учесници у пандемији, медицински радници, помоћно особље, оболели, жртве, свако са именом и презименом и својом судбином, а који су често заборављени и занемарени. Професор је оценио да је дело лепо заокружена целина, која даје „комплетну, богату слику тог времена и онога што се догађало“.
Ауторка монографије Невидљиви непријатељ нагласила је да су је одувек занимали медицина и вируси, што јој је био један од главних мотива приликом одабира теме за рад на матичном Филозофском факултету у вези са вакцинацијом од вариоле вере током пандемије COVID-19. Вучетић наводи да је првобитно истраживање прерасло у књигу, којом је пре свега желела да ода почаст у виду меморијала здравственим радницима. „Желела сам да то буде подсећање на лекаре, епидемиологе, сестре, здравствене техничаре, возаче хитне помоћи... који су на првој линији одбране. Бавећи се вариолом, схватила сам колики су хероји здравствени радници“, рекла је ауторка Вучетић.
Уредница издања Гордана Милосављевић Стојановић изразила је своје задовољство што је имала прилику да ради на оваквом делу и додала су јој се током читања смењивале различите емоције. Она је оценила да се Невидљиви непријатељ чита као трилер који је проткан историјом наше земље, али и вируса, затим градским причама, али и узбудљивим и потресним моментима из живота оних који су морали да живе с пандемијом.