Налазите се | Први српски тwiтт кувар” Слободана Ј. Ж. Стојићевића (Данас, Живот)
За очување традиционане кухиње и српског језика.

Друштвене мреже, рецепти старе традиционалне кухиње, приче о јелима и које чему приде - то је укратко “Први српски тwитт кувар” Слободана Ј. Ж. Стојићевића, који је Службени гласник објавио у оквиру Библитеке Посебна издања и почетком недеље представио у свом Клубу-књижари у Београду.

Ни један рецепт старих српских јела није дужи од 140 словних знакова, колико из има и у твиту, кувар је опремљен и Речником мање познатих речи, као и препорукама за избор музике коју треба слушати уз одређена јела.

“Пре шест година у Њујорк тајмсу угледао сам вест да је објављена књига најкраћих рецепата на свету. Сваки је имао до 140 словних знакова, са све размацима. Не рачунајући наслов. Таман колико их имају поруке на Твитеру. Рецепти су сакупљани од твитераша. Па је зато књига најзвана “Еат тwеет”. Тада ми је синула идеја да направим српски твит кувар. и то са рецептима заборављених или готово заборављених, старих српских јела. Почетна идеја стварала је нове. Тако је постало просто неопходно да уз поједине рецепте напишем и приче које су са њима у дослуху. И то измишљене литерарне приче у којима се мешају машта и стварности”, објашњава Слободан Стојићевић у поговору кувара у коме се бави “погубљеним јелима, погубљеним језиком, храном”, упозорава да “овај кувар није за почетнике” и не крије да му је циљ очување традиције и културе.

Слободан Ј. Ж. Стојићевић је дугогодишњи новинар и уредник београдског дневника Политика. Пише приче, романе, драме, филмска сцнарија. Објавио је више књига. “Први српски тwитт кувар” илустровао је Коста Миловановић.

Ј. Тасић