Налазите се | Светска економска криза: дилеме и решења

"Светска економска криза: дилеме и решења"
постед бy Славиша Тасић ат Фридаy, Јануарy 11, 2013
 
Моја најављивана књига је коначно изашла у издању Службеног гласника. Добио сам пробне примерке а ако већ није онда ће бити ових дана бити у продаји. Има око 160 страница и теме су светска економска криза, криза еврозоне, теоријске битке око ових ствари и посебно сукоби кејнзијанизма, монетаризма и аустријанаца од 1930-их до данас.

Ево почетка:
У августу 2011. године, Пол Кругман, један од најпознатијих светских економиста и недавни добитник Нобелове награде за економију, у једној телевизијској емисији изнео је необичну идеју: светску економију би из кризе најлакше могла извући лажна инвазија ванземаљаца. Емисија није била хумористичког типа и Кругман је износећи свој предлог био смртно озбиљан. Да би прича о лажној инвазији имала смисла, потребно је само разумети економски механизам иза једног оваквог сценарија. Према Кругману и целој једној економској школи мишљења коју Кругман заступа, тај механизам би изгледао овако. Ако би се свет уплашио инвазије ванземаљаца, владе земаља одједном би почеле да троше велике своте новца на оружје за одбрану од инвазије. Државна потрошња на куповину оружја и других одбрамбених ресурса значила би приход за произвођаче и продавце ових ствари и запослене у војној индустрији. Али новац не би остао само у војно-индустријском комплексу.

Произвођачи оружја такође купују материјал од некога, исплаћују плате, плаћају закупе, камате и имају разне друге трошкове. Новац би путем исплата добављачима, плата радницима и трошкова материјала отишао даље у економију.  Добављачи би новац проследили својим пословним партнерима од којих су они нешто купили; радници би плате потрошили на храну, одећу и друге производе и тиме у наставку ланца потрошње стимулисали гране које на крају немају никакве везе са почетним трошком за одбрану од инвазије. Као што камен бачен у воду још неколико секунди после пада прави све веће концентричне кругове, тако би се првобитни импулс потрошње, подстакнут страхом од лажне инвазије ванземаљаца, постепено ширио кроз економију и имао благотворне ефекте на готово све њене учеснике.

Ако у Кругмановом предлогу видите неку логику, у праву сте.