У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 28. jануара представљена је књига Апостоли радикализма – Живот и дело Павла Паје Михајловића (1845–1915) Јасмине В. Милановић.

О књизи су говорили уредник Гласникове Библиотеке Саборник Борисав Челиковић, проф. др Сузана Рајић и ауторка.

Према речима Челиковића, књига је озбиљно научно-биографско дело о Павлу Михајловићу о коме историографија има мало директних података, иако је реч о једном од оснивача Радикалне странке. Он је посебно похвалио истраживачки рад ауторке, која је овом књигом „помогла да се шира јавност боље упозна са животом једне занимљиве личности која је живела и делала на прекретници векова“.

Сузана Рајић са Катедре за савремену историју београдског Филозофског факултета, истакла је да би о Паји Михајловићу могло много да се прича, али да је, према њеном мишљењу, најважније да се он покаже као репрезентант генерације која је донела левичарске идеје у Србију, иако се није отворено експонирао као такав. Она је нагласила да је Михајловић настојао да позитивно утиче на странку и њене чланове и то су оне критике које им је упућивао, а о којима је ауторка биографије веома објективно писала. Као један од оснивача странке који је био у првим редовима бораца за промене, образован, поштен и частан, Михајловић је био је лишен амбициозности која је красила његове саборце, попут Николе Пашића или Пере Тодоровића.

У књизи се може сагледати, тврди она, у којој мери се Михајловић сучељавао са онима који су искључиво афирмативно писали и говорили о радикалима, због чега су се трудили да га скрајну иако је био веома цењен и обављао најодговорније послове. Рајић сматра да још треба разјаснити и његове везе са царском Русијом, с обзиром на то да је истовремено био симпатизер левице, а добио је највиша царска одликовања.

„Његово чистунство није имало много присталица и зато је тај часни човек препуштен забораву из кога га пред читаоце и стручну јавност извлачи ова обимна књига опремљена научним апаратом од регистра имена, библиографије, фото-материјала“, нагласила је она.

Ауторка је оценила да велики људи нису самоникли, већ да су их обликовали и њихови савременици, разговори, дружења и жртве других на чијим раменима су се уздигли.

Она је навела да је током свог истраживања биографија личности које, на први поглед,  нису битно утицале на историју Србије 19. и 20. века, открила праву ризницу података који осветљавају многе савременике, процесе, догађаје. Интересовање ауторке Јасмине Милановић за Михајловића почело је пре више година, а књизи Апостоли радикализма претходили су Дневници Павла Паје Михајловића, објављени у Гласнику 2010. године.

„Чар истраживања је понекад попримала и детективске димензије у потрази и откривању појединих тренутака животног пута Павла Михајловића, а биографија је временом прерасла у причу о људима, времену, идејама, проблемима и догађајима“, казала је она.