Налазите се | Реномирани руски аутори обележили наставак Гласниковог сајамског програма

Нови сајамски дан, четвртак, 24. октобар, протекао је у знаку доделе сајамских признања, али и богатог програма у Гласниковој организацији.

Осим премијерног представљања едиције ПРОЗНА ДЕЛА СРПСКИХ НАУЧНИКА, која је истог дана овенчана и признањем за „Издавачки подухват године“, Гласников програм су обележила и два реномирана руска аутора. 

Најпре је на штанду Гласника представљена књига МАЧКА ЗВАНА МИШ Андреја Сен-Сењкова, намењена, пре свега, млађој публици, али и одраслима који имају довољно маште, како се могло чути у разговору о овом издању. Андреј Сен-Сењков је песник, прозни писац и преводилац. Написао је 15 књига, превео десетак и добио многе награде. О књизи су, осим аутора, говорили Весна Смиљанић Рангелов, уредник, и Марија Јевтић, илустратор издања, а приче из ове књиге читао је млади глумац и водитељ Марко Долаш.
Реч је о књизи која има елементе бајке, али и о причама о догађајима који ће се тек десити и немају крај. Шеснаест бајковитих, надахнутих кратких прича у овој књизи кључићи су за улазак у његов чудесни свет. А ко год је тамо ушао, није пожелео да га икад напусти...

Богат програм овог сајамског дана заокружен је разговором о стваралаштву Сергеја Шаргунова, у организацији 64. Међународног београдског сајма књига, у сали „Иво Андрић“. Том приликом посебна пажња посвећена је његовој вероватно најпознатијој књизи АЛБУМ БЕЗ ФОТОГРАФИЈА, чији је превод на српски објавио Гласник пре неколико година.

Сергеј Шаргунов је на себе скренуо пажњу као писац фикције, освојивши награду за Дебитантску фикцију 2001, али и као политички писац и лидер младих, који не страхује да се бави контроверзним темама. АЛБУМ БЕЗ ФОТОГРАФИЈА је роман који пружа читаоцу могућност да сазна како се данас један од главних представника младе генерације руских писаца односи према истини, вери, породици, љубави, патриотизму и савременој руској култури. Књига нуди сећање на проживљено, на лично искуство нашег савременика, којег веома погађа оно што се дешава с Русијом и око ње. Она је аутобиографска, написана с љубављу и непоштедно – у односу и према домовини и према сопственом дару.
У разговору су, осим Шаргунова, учествовали Сања Милић, књижевни критичар и уредник на РТС-у, и Петар Арбутина, уредник и директор Гласниковог Сектора за издавање књига.
Шаргунов је констатовао да живимо у времену у ком се одвија окрутна битка између визуелног и писане речи. 
„У рату књига са осталим медијима понекад се може учинити као да књиге губе ту битку, али то, ипак, није истина, јер књиге увек побеђују“, нагласио је аутор.
Говорећи о књизи АЛБУМ БЕЗ ФОТОГРАФИЈА, напоменуо је да је у ову књигу уградио лично искуство пишући о томе како је одрастао као дете свештеника, о селу и Русији, о његовом путу и односу према књижевности. 
„Ово, међутим, није књига о мени колико је књига о променама у Русији, написана са жељом да читаоцима пренесем један дух времена“, истакао је Шаргунов.

Сајамски програм се наставља данас и трајаће све недеље, 27. октобра, када се завршава 64. Међународни београдски сајам књига. Посетите Гласников штанд у Арени Хале 1 и упознајте се с нашим новим и старим издањима.  

Више детаља о Гласниковим сајамским новитетима и акцијама можете пронаћи ОВДЕ.

Добро дошли!