Налазите се | У сусрет Сајму књига
петак, 28. сеп 2012, 19:41 -> 20:15
У сусрет Сајму књига
Под слоганом "Од А до Ш", од 21. до 28. октобра биће одржан 57. међународни Сајам књига у Београду. Представиће се 478 домаћих и страних излагача. Почасни гост Сајма књига је Мађарска.
Међународни сајам књига у Београду, 57. по реду, одржаће се од 21. до 28. октобра а отвориће га млада мађарска књижевница Ноеми Сечи, чија је земља гост овогодишњег сајма.

Жељко Ожеговић председник одбора Сајма књига, рекао је да је овогодишњи слоган сајма "Од А до Ш", што је прикладан мото будући да ће посетиоци моћи на једном месту да виде комплетну издавачку продукцију између два сајма.
На овогодишњем Сајму књига представиће се укупно 478 излагача, од тога 60 из иностранства, а први пут у организацији владине Канцеларије за Косово и Метохију наступа и више од 30 издавача и институција културе са Косова.
Ожеговић је рекао да је Мађарска почасни гост Сајма књига што је како у политичком тако и у културном интересу две земље и гостовање Мађарске представља прилику да се српски читаоци упознају са новијом књижевношћу те земље.
Када је реч о ЕУНИК-у, мрежи националних установа културе држава ЕУ, ове године тема њиховог заједничког наступа су дечја књижевност и бајке на језицима земаља које ови институти представљају.
У оквиру Сајма књига биће организоване и изложбе, као и бројне дискусије.
Школски дан биће четвртак, 25. октобар, а за породичне су одређени понедељак и уторак, 22. и 23. октобар.
У оквиру Сајма књига биће додељено више награда: Издавач године, Издавачки подухват године, Дечја књига године и новитет - Најлепша књига. Осим ових, биће додељена и награда "Доситеј Обрадовић" која се додељује страном издавачку за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књизевности.
Последњег дана сајма, "отворена књига" биће предата представнику Пољске која ће бити почасни гост 58. Међународног београдског сајма књига 2013. године.
Амбасадор Мађарске у Србији Оскар Никовиц изјавио је да је велика част бити гост једног од најпрестижнијих догађаја у Београду, Србији, а можда и Европи.
Он је додао да ће се његова земља потрудити да одговори на високе захтеве београдске публике и да ће гостовање Сечијеве бити прилика да се српска публика упозна са младим нараштајем мађарских писаца, будући да су већ добро упознати са старијом и средњом генерацијом аутора.
Осим најмлађе генерације писаца, песника, преводиоца и њихових издавача и дистрибутера, публика ће имати прилике да види и чује мађарски фолклор, погледа дугометражне и краткометражне филмове из мађарске продукције, а имаће прилике и да се сретне са највећом шахисткињом света Јудитом Полгар која ће представити своје књиге за децу које је написала са сестром Жофијом.
Нови уметнички директор Сајма Оливера Стошић Ракић рекла је да ће наставити са радом својих претходника који је оценила као одличан и додала да ће се овогодишњи програм Сајма фокусирати на однос две земље, представљање нових књига и аутора а као једну новину издвојила је и увођење других форми стваралаштва - перформанса.
Извор > РТС


Гласникова конференција у сусрет Сајму књига у Београду
03. Октобар 2012.
Гласник ће на предстојећем 57. међународном сајму књига у Београду представити 375 нових наслова, најављено је на конференцији за новинаре, организованој у уторак, 2. октобра, у Клубу -- књижари -- галерији Гласник.
Гласник ће на овој манифестацији почети обележавање године јубилеја -- 200 година од објављивања „Новина сербских", односно два века традиције, будући да је правни наследник првих службених новина у Србији.
Директор Слободан Гавриловић изнео је бројне податке који показују да је за последње четири године приход овог јавног предузећа знатно повећан, као и број запослених и број књижара и пословних центара. Након што је изнео конкретне бројке, Гавриловић је напоменуо да неће дозволити да се с овом издавачком кућом деси исто што и с издавачима попут Бигза, Просвете, Нолита, Рада или „Филипа Вишњића".
„То нећу дозволити или барем у томе нећу учествовати, а такве намере се јасно назиру", нагласио је он. Он је навео и конкретне цифре које сведоче у прилог бројним Гласниковим пословним успесима.
„Службени гласник се искључиво финансира из сопствених средстава остварених на тржишту; у 2007. остварена је добит од 27.723.850, а у прошлој 92.795.769 динара, притом, у складу са Законом о јавним предузећима део остварене добити уплаћен је оснивачу Влади Републике Србије у износу од око 120 милиона динара; у 2007. објављено је 159, а четири године касније 349 наслова, док је приход остварен продајом књига утростручен", подсетио је Гавриловић.
Он је такође подсетио и на то да је предузеће прошле године преузело 67 одсто акција ТП „Просвета" из Чачка и њихових 15 запослених, да је некада имала две, а данас 33 књижаре, да је број запослених са 123 повећан на 374, а значајно су проширени и пословни капацитети.
Према речима директора Гласниковог издаваштва Петра Арбутине, цифре саме по себи говоре о Гласниковом вредном раду и успесима.У сусрет Сајму књига у Београду са Гласникове конференције за новинаре.