Налазите се | Представљена књига РОК ПОЕТА МИЛАН МЛАДЕНОВИЋ

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 21. фебруара, представљена је књига Рок поета Милан Младеновић, аутора Златомира Гајића.

На представљању, су осим аутора, говорили и Петар Јањатовић, новинар и рок критичар, Петар В. Арбутина, извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига, и Весна Смиљанић Рангелов, уредница издања.

Директор Гласниковог Сектора за издавање књига Петар Арбутина изразио је велику захвалност Задужбини Милана Младеновића на помоћи приликом реализације ове књиге, а посебно присутној Маји Маричић, директорки те задужбине и емотивној партнерки Милана Младеновића.

Весна Смиљанић Рангелов је истакла да, осим што ово није прва књига превасходно о делу, а потом и о лику поете Милана Младеновића, Гласниково издање је прва темељна научна студија, а Златомир Гајић је први аутор који је искључиво научно приступио уметности рокенрола. Он у својој монографији пружа детаљан увид у социолошке, културолошке, музиколошке и поетске сегменте рокенрола као уметничког покрета који је обележио 20. век, те дела Милана Младеновића, који је обележио тај покрет на овим просторима.

„Научно нипошто не значи досадно, напротив. У то ће се већ од прве па све до последње странице уверавати и читалац који познаје дело Милана Младеновића, растао је и стасавао уз њега, једнако као и читалац који се баш захваљујући овој књизи упознаје с њим и упушта у даља истраживања, каквих ће у будућности и у академској заједници засигурно бити све више“, казала је Смиљанић Рангелов.

Петар Јањатовић је приметио да је књига написана тако да може да је чита и тинејџер који је тек открио Милана Младеновића, али и они који су били сведоци тог времена. „Златомир је готово инсајдерски урадио ову анализу, зато што препознаје структуру песме, зна на који начин функционише рокенрол група и какве све тензије могу да постоје када се праве песме“, истакао је он.
„С много благонаклоности и љубави је писао о Милану Младеновићу, али не само о њему већ и о људима који су били кључни за рад групе Лимуново дрво, Шарло акробата и Екатарина Велика. Златомир је приступио писању сликовито, компетентно, с комплетном интеракцијом људи у бенду, па смо добили једну поуздану и врло занимљиву књигу, која ће, надам се, доћи до нових људи, који ће открити шта је Милан радио“, закључио је Јањатовић.

Петар Арбутина је истакао да су Милан Младеновић и људи који су данас поменути били корифеји свога доба, Прометеји нечега што је у културолошком смислу било врло важно, али су, такође, и обогатили наше животе. „Златомир је изабрао најбољи принцип успостављања дискурса, који подразумева пре свега веома добро знање о стварима о којима пишете, емотивно присуство, један неопходан ниво субјективизма да уђете у нешто и да пишете о стварима у којима желите бар посредно да учествујете и да успоставите атмосферу времена у којем су се те ствари дешавале“, казао је Арбутина. Ова књига јесте научни приступ рокенролу, нешто што би требало да буде образац каснијег изучавања, и успева да осветли дело Милана Младеновића из једне поетске карактерологије, а пре свега заокружује атмосферу тога доба, закључио је Арбутина.

Аутор је открио да је нова књига о Милану Младеновићу била његов магистарски рад на Филозофском факултету у Новом Саду, где је дипломирао на Одсеку за српску књижевност. Тада је са својим ментором и професором Драганом Станићем разговарао о теми свог магистарског, и најпре је желео да то буде рад о светским класицима попут Шекспира, Достојевског, Маркеса. Према менторовом савету, определио се за дотада необрађивану тему, па је избор одмах пао на Младеновића. „Наравно, књига пред вама није мој магистарски рад у изворном облику, јер би онда све било краће. Дописао сам многе ствари, у последње три године сам радио на другом делу књиге, под називом ’Плоче и пријатељи’, где се детаљно бавим свим албумима у његовом опусу, снимљеним док је био члан неколико група“, истакао је Златомир Гајић.