Налазите се | Представљено друго издање књиге ГЕОПОЛИТИКА СРБИЈЕ
У среду 13. маја, у амфитеатру Факултета за дипломатију и безбедност, представљено је друго издање књиге ГЕОПОЛИТИКА СРБИЈЕ – Положај и перспективе на почетку 21. века Душана Пророковића.

О делу, које представља најсвеобухватнију анализу геополитичког положаја Србије, том приликом су говорили доц. др Виолета Таловић Рашковић, декан Факултета за дипломатију и безбедност, Јово Вукелић, уредник књиге, Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе, проф. др Бранко Крга, редовни професор, некадашњи начелник Генералштаба и аутор.

Виолета Таловић Рашковић оценила је да је реч о књизи која „утире пут прецизнијем дефинисању изазова који Србији предстоје у будућности“ и „једној од најпрецизнијих оцена тренутне геополитичке позиције Србије“.
„Аутор даје и низ предлога како се актуелна позиција, која није завидна, може променити“, запазила је она.
Јово Вукелић је истакао да је издавач (Гласник) посебно задовољан кад књига доживи ново издање јер то доказује исправност процене да она буде објављена.
„Ово је вредна књига за нашу геополитичку мисао, јер на успешан начин нуди језгровите анализе и реалне прогнозе“, констатовао је он, нагласивши да студије попут ове морају бити и обавезна литература при дефинисању државних циљева и планова како се у том послу не би лутало.
Он је истакао важност тема које аутор обрађује како за шири друштвени контекст тако и за сваког појединца унутар друштва, додајући да један од разлога за популарност књиге јесте и то што је написана разумљивим и пријемчивим језиком.
Описујући сложеност околности у којима се Србија налази и однос појединих великих сила према њој, Александар Митић је констатовао да је Србија заправо губитник због неразумевања таквих, пузајућих процеса.
„Ова књига је стога референца и кутија за алатке које се морају користити зарад разумевања процеса и изазова с којима се Србија суочава, јер истовремено пружа могућност да се они боље разумеју, а у будућности можда и промене“, истакао је он.
Бранко Крга је оценио да је реч о делу које у извесном смислу рехабилитује геополитику као једну младу научну дисциплину.
„Пророковић је на добар начин приказао актуелну сложеност света, пре свега простора где ми живимо и на којем се сусрећу бројне геополитичке идеје, и стога је посебно значајна за дефинисање геополитичког кода Србије“, рекао је Крга додајући да је реч о капиталном делу које се може користити и као својеврсни приручник, а може постати и обавезна литература за многе – од представника медија до креатора државне политике.
Душан Пророковић се посебно захвалио Гласнику због препознавања значаја тема које су обрађене у књизи, рекавши да је један од највећих проблема с којима се сусретао у припреми књиге било и непризнавање геополитике као научне дисциплине унутар једног дела академске заједнице.
Он је нагласио да је Балкан увек био сфера интересовања великих сила и да зато Србија већ дуго трпи различите притиске, констатујући да су се од првог па до штампања овог новог издања већ догодиле промене које представљају и остварење појединих његових прогноза.
„У књизи сам покушао да процесе и околности у Србији сагледам из угла геополитичке дијалектике, са жељом да додатно и исцрпно образложим ставове које сам својевремено заговарао као активан учесник у неким од тих процеса“, закључио је он.

Геополитика као наука је историјска синтеза географије, политикологије, стратегије, економије, науке о религији, етнологије, идеологије и социологије. У другом издању књиге Душана Пророковића фокус је на анализи четири геополитичке концепције традиционално заинтересоване за Балкан: атлантизам, евроазијство, средњоевропски континентализам и неоосманизам. Тумачење односа Србије са суседним земљама и геополитичких жаришта на њеној територији, уз прегршт других информација, процена и илустративних примера, залог су за уверење да ће овим својим новим издањем она постати интересантнија и широј читалачкој публици.