Налазите се | Представљена књига ЗА ПАРТИЈУ И ТИТА
У књижари „Геца Кон“, у четвртак, 3. фебруара, представљена је књига За партију и Тита, Немање Девића.
О књизи су говорили Петар Арбутина, директор Сектора за издавање књига, Борисав Челиковић, уредник, и аутор.
„Грађански рат у периоду између 1941. и 1944. није део наше прошлости, нити политичког сећања, већ је данас присутан не само у политици мишљења и политичком дијалогу него и у читавој култури. У Србији нема здраве размене аргумената о догађајима из овог периода, нити су разјашњена основна питања везана за партизански покрет, иако је о њему написано скоро 10.000 стручних и мемоарско-публицистичких радова. У оцени овог периода више се руководимо кинематографијом него историографијом. И након скоро 80 година од завршетка Другог светског рата, ова тема и њено истраживање доносе контроверзе“, изјавио је историчар Немања Девић, научни сарадник Института за савремену историју у Београду.
Уредник Борисав Челиковић нагласио је да је, уз радове Јована Марјановића, Бранка Петрановића и Косте Николића, ова књига једно од темељних дела послератне и укупне српске историографије која критичко мишљење и чињенице ставља испред идеологије.
Према Девићевим речима, упркос свим идеолошким и другим потешкоћама више млађих српских историчара, тренутно из различитих аспеката, научно се бави истраживањем Другог светског рата и партизанског покрета, што је већ довело до новог сагледавања појединих догађаја и рушења митова из послератне идеолошке пропаганде. Он је као пример навео Ужичку републику, објаснивши да као појам није постојала током целог трајања партизанског покрета, већ је коришћена погрдно и под наводницима у пропаганди Владе Милана Недића, да би се појавила шездесетих година и кулминирала у истоименом филму. Девић и Челиковић су изнели и пример „романтичарског сећања на београдски покрет отпора који у стварности, о чему говоре архиве и истраживања, није имао никакве везе са оним што је приказивано у ТВ серији Отписани, иако поједини српски историчари о томе и данас говоре као да су гледали само овај партизански ТВ серијал“. „У контексту тезе да Други светски рат на овим просторима још није завршен, јер нисмо разјаснили не само братоубилачке него и правне контексте сукоба, ова научно-објективна реконструкција догађаја Николе Девића једна је потребна књига“, истакао је Петар Арбутина, директор Сектора за издавање књига Службеног гласника.