Налазите се | Представљена књига ВОЈНЕ ОЗНАКЕ У СРБИЈИ 1845–1945.

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 25. новембра, представљена је књига ВОЈНЕ ОЗНАКЕ У СРБИЈИ 1845–1945. Душана М. Бапца.

Том приликом, о књизи су, осим аутора, говорили и др Чедомир Васић и Борисав Челиковић.

Челиковић је напоменуо да књига може бити интересантна за широку публику – од оних који се професионално баве овом темом до колекционара и да је, помало неочекивано, изазвала велико интересовање код читалаца.

Васић је констатовао да је реч о књизи која у једном савременом тренутку, са неколико нивоа, описује један буран период у историји.

„Занимљиво је то да војне ознаке сведоче о одређеном начину размишљања, о периодима у развитку војске, али и о развоју дизајна у српској војсци, па је значај ове књиге управо у приказивању историје кроз артефакте, јер тако говори о епохи и духу тог времена“, рекао је он оценивши да књига садржи обиље визуелног материјала и да стога представља неисцрпан извор за војне историчаре, историчаре уметности и све оне који желе да се баве том тематиком.

Бабац је нагласио да књига о војним ознакама у Србији, пред домаће и стране читаоце заправо стиже са вишедеценијским кашњењем, јер је ова тема одувек била једна од најпопуларнијих међу љубитељима историје, музеалцима и колекционарима.

„Стогодишњи временски распон који књига обухвата занимљив је јер су се у њему догодили судбоносни тренуци за Србију, самим тим и за њену војску, како год да се она називала у појединим раздобљима“, рекао је он.

Аутор је подсетио такође и на то да је ово уједно и његова дванаеста књига из области војне историографије, обрађене из угла милитарије.

„Овом тематиком почео сам да се бавим 1990. из једноставне жеље да пронађем знак Више школе Војне академије, какав је имао мој деда, а који је стицајем околности изгубљен – знак због кога сам почео да се бавим милитаријом успео сам да пронађем, али се уједно отворила и потрага за бројним другим предметима, фотографијама, информацијама и знањем, а та трагања најчешће се завршавају писањем књига које имају за циљ да прикупљене информације и стечено знање поделимо са свима које то занима, како бисмо осветлили неке мање познате сегменте наше славне историје и приближили их што широј публици уз помоћ бројних слика“, објаснио је Бабац истакавши да је то, наравно, и циљ ове књиге.