У Свечаној сали Скупштине Града Београда, у четвртак 20. новембра, представљена је књига САМ О СЕБИ И ДРУГИМА – Штиво о дугом и (не)срећном животу Захарија Трнавчевића.

Том приликом о књизи су, осим аутора, говорили и проф. др Ратко Божовић, културолог, и Никола Вујчић, директор Гласниковог Сектора за издавање књига.

Писати о себи искрено и без цензуре пре свега је људски, а потом и књижевни изазов. Богато професионално и животно искуство учинили су да књига Захарија Трнавчевића пружа задовољство читања, али и поуке произашле из преиспитивања властитих дела.

Вујчић је у име издавача поздравио присутне, док је Божовић напоменуо да му се у први мах учинило да чита аутобиографски роман, а потом је увидео да је то исповест једног човека и један аутентичан облик сведочења, а пре свега прича о другима и о времену.

„Изненадила ме је ауторова чудесна меморија која иде у фантастику, док је сама књига хетерогена, из више праваца, и препуна мудрости проистекле из самог живота“, рекао је он нагласивши да је Захарије Трнавчевић – витез позива.

Трнавчевић је рекао да је књига настала као израз дуга према његовим прецима и наследницима.

„Та врста усменог и писменог предања је оно што чини непрекинуту нит раста и развоја људског рода, а та употреба таквих искустава обавезује сваког човека да остави белешке, савете, пут предања“, објаснио је Трнавчевић додавши да је ова књига уједно и покушај да се сачувају од заборава неки вредни људи.