У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 23. септембра, представљена је књига РУКУ НА СРЦЕ – Сећања, полемике, есеји, записи и путописи Ненада Грујичића.

Осим аутора, о књизи су говорили Марија Слобода, књижевна критичарка, и уредник издања Петар В. Арбутина.

Ненад Грујичић је од 1983. директор „Бранковог кола“ у Сремским Карловцима. Аутор је великог броја песничких збирки, књига есеја, критика, драма, неколико романа... За ову књигу, објављену у Гласниковој колекцији „Пропланци есеја“, добио је књижевну Награду „Браћа Мицић“, која му је недавно уручена у Удружењу књижевника Србије.

Марија Слобода је навела да је Грујичић у књизи сакупио више од 60 текстова насталих током протеклих 30 година, које је објављивао у књижевним додацима у листовима Политика и Вечерње новости, затим у Летопису Матице српске, Књижевним новинама, Књижевној речи, Пољима и у многим другим часописима.

Према њеном мишљењу, велики број текстова има полемички дух, будући да је аутор радо учествовао у том виду дијалога с многим угледним критичарима и писцима, уједно се бавећи питањима везаним за нашу културну нематеријалну баштину, али и важним догађајима и личностима из наше историје. Она је констатовала да су поједини текстови у облику путописа и да су писани веома прецизно и јасно.

Арбутина је објаснио да је књигу уврстио међу наслове есејистичког садржаја, јер сматра да су сви текстови у њој ипак тог карактера, без обзира на то ком би се жанру такође могли приписати.

Као највеће квалитете текстова, он је навео искреност и меру којом су писани, јер Грујичић никад нема намеру да повреди личност, чак и онда када је критикује.

„Грујичић увек узима за полазиште испитивање прошлости људи које је сретао и увек се држи високих критеријума при избору личности с којима води своје полемике“, оценио је уредник књиге, нагласивши да је уживао читајући књигу, иако се, као критичар, повремено није слагао са изнетим мишљењима.

„Књига је настајала као плод одбране истине и зато је ова књига другачија и драгоцена“, закључио је Арбутина.

Аутор је признао да је посебно срећан због тога што се баш Службени гласник одлучио да објави књигу у којој су сакупљени његови текстови објављивани у периодици и штампи, а који би остали расути и евентуално би их се присетио „неки амбициозни студент у потрази за чланцима на тему којом се бави у том часу“.

Говорећи о наслову књиге, аутор је објаснио да је одабрао цитат из интервјуа са Милошем Јевтићем који је оценио да је Грујичић „фасцинантно искрен“, те би наслов заправо требало да гласи Руку на срце – истине ради.

Напослетку је изразио жаљење због тога што се књига не може жанровски оквалификовати, јер је у ствари реч о калеидоскопском снимку његовог живота – његовој својеврсној сваштари.