Налазите се | Представљена књига ГРАДОВИ Сање Домазет

У Клубу – књижари – галерији Гласник у среду, 2. септембра представљена је књига ГРАДОВИ Сање Домазет.

О књизи су, осим ауторке, говорили Петар Пијановић, рецензент и Гордана Милосављевић Стојановић, уредница издања.

„Књига је настајала у нашем разговору, сваки текст је био посебно задовољство читања“, казала је Гордана Милосављевић Стојановић, нагласивши да је Сања Домазет на трагу наших најбољих писаца као што су били Дучић или Исидора Секулић.

„Њени путописи нису само описи места и догађаја већ једно промишљање о градовима који су заправо главни јунаци ове књиге“.

Петар Пијановић, рецензент, подсетио је на то да је Сања Домазет један веома радознао стваралац који показује своја интересовање не само према разним жанровима књижевности, него и према другим врстама уметности.

„Жанр путописa је захтеван и подразумева знање и културне историје, стања цивилизације предела о којима се пише, има елементе есеја, дневника, а све то спојити није баш лак задатак“, казао је Пијановић, додавши да Сања Домазет има божији дар и разна знања неопходна да би путопис био занимљив.

Пијановић скреће пажњу на симболички језик који је Сања користила, који делује на различита чула читалаца, истакавши да је његов смисао не да представи ствар, него да изазове ефекат који аутор жели.

„Књига омогућава не само да се чита и сазна, већ да створи задовољство текста“, казао је Пијановић.

Ауторка књиге ГРАДОВИ је истакла да су путописи настали инцидентално, и да све што се у њој налази, заиста и догодило.

„Чини се да су најбољи рукописи заправо они који су настали управо тако, књижевност је као и живот, као и љубав, као и страст не да се наручити, то се просто догоди или се не догоди.

Од свих есеја који се налазе у књизи, Сања није могла да издвоји најдражи, јер како она каже: „Не постоји неинтересантан и незанимљив град“.

Осим сјајних текстова, Градови су илустровани необичним ауторкиним фотографијама које ово издање чине репрезентативним не само у садржинском већ и у визуелном смислу.