У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 18. новембра, представљена је књига АУТО-МАФИЈА - Тајне српског подземља и апорије националног система безбедности Саше В. Мијалковића.

Том приликом, о књизи су, осим аутора, говорили и проф. др Радомир Милашиновић, декан Факултета безбедности Универзитета у Београду,  проф. др Бранислав Симоновић, редовни професор криминалистике Правног факултета Универзитета у Крагујевцу и Борислав Ковачевић, шеф Одсека за сузбијање деликата на моторним возилима, Управа криминалистичке полиције Полицијске управе за град Београд.

Књига је резултат вишегодишњег истраживања врсног стручњака и представља оригиналан и свеобухватан приказ актуелних домета деликвентске тактике и технике крађа возила, али и безбедносне и криминалистичке теорије и праксе превенције и сузбијања ове појаве. Осим тога, нуди и нове идеје заштите возила од крађа и сузбијања криминала у вези с овом све распрострањенијом претњом по имовину грађана Србије, с којом се суочавају људи у целом свету.

Милашиновић је похвалио аутора рекавши да је био његов најбољи студент и да га никад није изневерио текстовима које је писао за стручне часописе, те је стога и најквалификованији да напише књигу о подземним операцијама оних криминалних група које су се специјализовале за крађу, транспорт и продају моторних возила, јер се том темом бави већ дуже.

Он је оценио да стручњаци за безбедност морају бити широког образовања и осврнуо на поражавајуће податке о крађама и шверцу возила на овим просторима у прошлости.

Симоновић је позвао присутне да одговоре на тест питање колико њих је дошло својим колима, а колико их је сигурно да им ауто неће бити украден ако га не држе у личној гаражи, што такође не мора да буде потпуна гаранција. Резултат анкете потврдио је његову  тврдњу да сви могу бити жртве ауто-мафије иако, према званичним подацима, 80 одсто становништва нису криминалци. Зато су оних 20 одсто који припадају криминалним групама веома вешти, тако да за њих нема препрека и представљају опасност за цело друштво.

„Они умеју да подмите кога треба, фалсификују документе, није им страно ни да користе оружје, а иза свега стоје организатори који се баве различитим видовима криминала, па се зато преко деловања ауто-мафије може добити и слика целокупног деловања криминалаца у земљи“, оценио је Симоновић.

Ковачевић, аутор предговора, препоручио је књигу не само стручњацима већ и свима који поседују моторна возила, као и онима који намеравају да их набаве јер је аутор навео и описао многе детаље који им могу бити од користи да би се заштитили од крађе возила.

Мијалковић се захвалио свима који су помогли да ова књига буде објављена, нагласивши да је један од основних разлога за њен настанак то што је овај облик организованог криминала код нас прилично развијен, али и због тога што се налазимо на путу глобалних криминалних канала.

„Крађа аутомобила и ауто-мафија јесу озбиљан глобални проблем јер се годишње украде више од милион возила, а око 60, 70 одсто њих се више никад не пронађе“, закључио је Мијалковић.