Налазите се | Гласник подржао акцију очувања лепоте и богатства српског језика

У Одељењу уметности Библиотеке града Београда, у уторак 19. априла, организован је панел „Негујмо српски језик – сви смо ми читаоци“, на којем су, између осталог, најављени и догађаји којима ће бити обележен Светски дан књиге и ауторског права – 23. април.

У панелу су учествовали Владан Вукосављевић, секретар за културу града Београда, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, Зоран Аврамовић, председник Одбора Београдског сајма књига, Светислав Буле Гонцић, глумац, Дејан Папић, председник Удружење издавача и књижара Србије и др Јелена Триван, директор ЈП Службени гласник.

Јелена Триван је нагласила да се читаоци стварају од малих ногу и позвала све издаваче да развијају љубав према читању код најмлађих читалаца донирањем књига вртићима и библиотекама школа, које своје фондове нису обнављале годинама.

Она је подсетила и на једног универзитетског професора који није хтео да дозволи студенту да полаже код њега испит ако није доказао да чита књиге и дневну штампу , Истовремено је нагласила да издавачи имају обавезу и према нашим сународницима у дијаспори да им помогну да обогаћују своје библиотеке.

Јелена Триван је истакла и важност питања о томе да ли издавачи данас доприносе развоју и очувању српског језика, и у којој мери то чине, подсетивши на то да је Гласник прошле године издао Речник ужичког и Речник пиротског говора с циљем очувања помало већ заборављених дијалеката.

Она је истакла и то да су некада и преводи страних књига били врхунска дела квалитетних преводилаца, што данас, нажалост, углавном није случај. Јелена Триван је стога изразила наду да ће се сви који се баве књигом ујединити око очувања лепоте и богатства српског језика, оценивши да је за то подједнако важна и подршка квалитетним преводиоцима и преводима.

Удружење издавача и књижара Србије, у сарадњи с Народном библиотеком Србије, организовало је специјалне акције у 83 књижаре у бројним градовима Србије, које ће обухватити и велики број попуста за грађане с чланским картама библиотека из текуће календарске године.

У акције су укључене и књижаре Гласника најбољег издавача у 2015, које ће на Светски дан књиге омогућити свим грађанима са чланском картом библиотека, важећом за текућу годину, бесплатно учлањење у Гласников Клуб читалаца, чиме ће остварити попуст од 25% на сва Гласникова издања током читаве године.

Да подсетимо да Гласник већ неколико недеља спроводи специјалну акцију у оквиру које се одређена Гласникова издања могу купити по изузетно повољним ценама, уз попустe и до 90 одсто!