Налазите се | Представљена књига 6 корака напред, ауторке Јасенке Лазић
Београд, 26. октобра 2022. године – Књига 6 корака напред, у издању Службеног гласника, ауторке Јасенке Лазић, реедукатора психомоторике и дефектолошког дијагностичара, представљена је данас на Београдском сајму књига. На промоцији су, осим ауторке, говорили и Петар Арбутина, директор Гласниковог Сектора за издавање књига, Ана Кнежевић, председница Удружења родитеља деце са сметњама у развоју „ЕВО РУКА“, као и Весна Смиљанић Рангелов, уредница Службеног гласника.

Књига на нови начин освешћује изазове одрастања деце с потешкоћама у развоју, пружајући увид у њихов свет стручним и топлим приступом. Ауторка наводи да она себе не види као писца ове књиге, већ као посредника између деце и остатка света и као некога ко ће приближити проблематику развојних сметњи ради бољег упознавања.

Ова књига је другачија и издваја се по томе што подсећа да срећа није загарантовано животно стање, већ се исказује као одјек испуњавања одређеног циља, наводи Петар Арбутина.

„Читајући ову књигу одмах сам се сетио једне реченице из књиге коју сам давно читао, а која је гласила отприлике овако: ’Благословени су родитељи који имају децу са посебним потребама, јер боље знају шта је Бог.’ Ова књига евоцира дубоко размишљање о свему што узимамо здраво за готово и начину на који овом проблему цивилизацијски приступамо, те нипошто није намењена само деци већ и њиховим родитељима“, изјавио је Петар Арбутина.

Ана Кнежевић, и сама мајка детета са сметњама у развоју, наводи да књига верно преноси животне изазове и да је међу децом која су протагонисти књиге препознала доста деце чији су родитељи чланови удружења „ЕВО РУКА“.

„Ми родитељи деце с потешкоћама у развоју не знамо Бога боље од других родитеља, већ смо једноставно више и пажљивије ослушкивали оно што им је неопходно, због мањка системске подршке и опште припреме за могућност да наше дете има проблеме у развоју“, истиче Ана Кнежевић.