Налазите се | Гласник помаже обнову Пакрачке библиотеке Српске православне цркве
Пакрачка библиотека Српске православне цркве представља један од најважнијих чувара духовности Срба у Хрватској, у којој се налазе ретке и драгоцене књиге од почетака српске писмености.

Ту библиотеку, међутим, пратила је судбина српског народа, па је у Другом светском рату скоро потпуно уништена, да би и након обнављања доживела још једно уништење у ратовима деведесетих.

На захтев епископа славонског Јована, Службени гласник се одазвао молби да се обнови Пакрачка библиотека и да се тако поново створи српски центар духовности на месту где је некада постојао. Службени гласник донирао је Епархији славонској капитална издања – историјску, правну и теолошку литературу, као и лексикографска издања и сабрана дела највећих писаца и мислилаца, и тако на значајан начин допринео обнављању књижног фонда и скором отварању библиотеке.

Ово је само први корак у сарадњи Службеног гласника и Епархије славонске, имајући у виду да су се др Јелена Триван, в. д. директора ЈП Службени гласник, и епископ славонски Јован сагласили око заједничких издања о српским црквама у Хрватској, животу и страдању српског народа на тим просторима, као и о обнављању ретких и старих књига из ризнице Пакрачке библиотеке.