Налазите се | Представљена књига СТУДЕНТСКЕ ПРИЧЕ 2023

У уторак, 2. априла, у књижари „Геца Кон“ представљена је књига СТУДЕНТСКЕ ПРИЧЕ 2023, збирка најбољих прича са Гласниковог традиционалног конкурса за студентску кратку причу.

О књизи су говорили Петар Арбутина, уредник и књижевни критичар, победници прошлогодишњег Гласниковог конкурса, Ана Ефендић, Лазар Живковић и Филип Гајин, као и остали аутори објављених прича.

„Прича је основни код, основна јединица књижевности и књижевног исказа, и све касније произлази из приче. Прича је нешто што нас дефинише и детерминише и као заједницу и као појединца“, рекао је Петар Арбутина на почетку и нагласио да у погледу тема, занатске довршености, исказа, стила и познавања језика, између прича ових младих људи и актуелне књижевне продукције на овим просторима нема никакве разлике. „Оно што младом писцу треба и што је важно, јесте да подржите ту врсту израза, да му дате неки степен самопоуздања. На овај начин ми стварамо врсту комуникације која је важна и неопходна за њих. Када сутра буду имали неку збирку прича, есеја или поезије, моћи ће према свом издавачу да имају другачији, отворенији однос“, казао је он. „Искрено се надам да ће неки од ових младих људи бити будући Гласникови писци и да ће стварајући своја дела бити довољно слободни да се обрате неком из Гласника“, истакао је Арбутина.

Након уводног дела, млади аутори су у пријатној и опуштеној атмосфери говорили о свом списатељском искуству, о томе колико пишу и да ли желе да наставе да пишу, о својим инспирацијама, несигурностима и страховима, као и о томе колико је ово признање важно за њих и њихово даље стваралаштво.