Налазите се | Представљена књига СПОРОВИ ОКО АУТОНОМИЈЕ ВОЈВОДИНЕ
У уторак 23. јуна, у клубу – књижари – галерији Гласник представљена је књига СПОРОВИ ОКО АУТОНОМИЈЕ ВОЈВОДИНЕ – Књига прва: 1961–1974. Слободана Бјелице.

О књизи је, осим аутора, говорио и уредник Борисав Челиковић.

Говорећи о књизи, Челиковић је напоменуо да монографија обухвата историјски период који се мало истражује у нашој историографији, за шта постоје објективни разлози, али и да то свакако није разлог да се те теме препусте публицистици и политици.

„Ова књига отвара важне теме и стога се поставља питање коме је она заправо намењена, с обзиром на то да је у нашем друштву тренд да се школују млади научни радници чије знање се потом не користи. Објављивањем овог издања ми, стога, желимо на неки начин да подстакнемо све који ово финансирају да то знање и користе“, рекао је он.

Признавши да га као уредника и историчара у вези с овом књигом прати и један тужан утисак, констатовао је да је управо то разлог зашто она треба да буде и наук будућим генерацијама да буду боље од оних описаних у овој књизи.

Аутор је објаснио да је књига заправо први корак у правцу обухватања свих проблема у вези са споровима око аутономије Војводине. Говорећи о њеној структури, истакао је да се проблем посматра у три равни – економској, политичкој и унутарпартијској.

„Посебно ми је била занимљива унутарпартијска раван, у којој је био велики јаз између покрајинске и републичке власти, али чак и већи унутар саме покрајинске власти“, рекао је аутор.

Књига, како је нагласио, не претендује да ову причу затвори. Напротив, она је први корак у раду на темама које досад нису обрађиване на довољно целовит начин.

„Надам се да ће се ово питање истраживати и даље, а ова књига је један покушај да се на објективан начин сагледа низ питања подведених под тему која је садржана у њеном наслову“, закључио је Бјелица.