Налазите се | Представљена биографија Артура Рубинштајна

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 5. фебруара, представљена је књига ГОДИНЕ МОЈЕ МЛАДОСТИ Биографија великог пијанисте и најсрећнијег човека XX века Артура Рубинштајна.

О књизи су говорили Александар Гаталица, књижевник и уредник издања, и Петар В. Арбутина, извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига.

Реч је о новој књизи, објављеној у едицији „Виолински кључ“, коју уређују управо Гаталица и Арбутина, а која је основана да би попунила празнину у понуди квалитетних књига о музици на српском језику. Биографија Артура Рубинштајна није само повест најпопуларнијег пијанисте XX века већ и историја најсрећнијег човека прошлог столећа. Рубинштајн је још у младости усвојио оптимистичку максиму да живот мораш волети да би ти он узвратио љубављу, и тако је чинио до дубоке старости, што може објаснити и његов стил живота, па и само музицирање.

Арбутина је напоменуо да популарност две књиге које су раније објављене у овој едицији (Златно доба пијанизма и О музици) доказује исправност идеје о њеном оснивању.

„Сигуран сам да ће и ова књига имати једнако добар пријем код публике - она јесте биографија Рубинштајна, али је и више од тога, она је духовит и саркастичан увид у један необичан живот, који показује право људско лице једног генија, али и уметничку слику једног доба“, оценио је Арбутина.

Он је такође запазио да ова књига објашњава позицију и улогу уметности и креативности, али и њихов тријумф у односу на сурову стварност.

„Она се може доживети и као биографија једне ’рок звезде’ тог времена, која показује ватромет живота и то да живот треба волети, али не нужно и разумети“, констатовао је Арбутина, реферирајући уједно и на познату сентенцу Душка Радовића, који је говорио да у животу успевају само она деца која не слушају своје родитеље.

Гаталица се осврнуо на генерални профил већине великих пијаниста, који су махом повучени, посвећени вежбању и импресионирању публике, а од којег је Рубинштајн и те како одскакао, док је његов стил одликовала, пре свега, лепота свирања током јавних наступа.

„Ова књига не говори о његовој слави, већ о његовој визији о томе како бити срећан у уметности“, нагласио је он.

Гаталица је такође истакао да се у књизи налази више од 30 фото-страница, што је случај и са другим књигама објављеним у оквиру ове едиције. Истовремено је најавио и наредна издања која ће се у овој едицији појавити, попут његове књиге Рубинштајн против Хоровица и биографије Сергеја Рахмањинова.

Уместо предговора, Рубинштајн је на почетку ове књиге написао да никада није водио дневнике, а и да јесте, вероватно би их изгубио у два светска рата. Но, на срећу, био је обдарен чудесним памћењем, које му је омогућило да се сећа скоро сваког дана свог дугог живота.

„Ових неколико речи треба да послуже као извињење што својим читаоцима дајем једноставан, али истинит опис борби, погрешака, доживљаја и изванредне лепоте и среће у мојим раним годинама“, записао је, између осталог, Рубинштајн.