Налазите се | Представљена МОНОГРАФИЈА О ЖИВАНУ САРАМАНДИЋУ

 У Римској дворани Библиотеке града Београда, у понедељак 21. децембра, представљена је МОНОГРАФИЈА О ЖИВАНУ САРАМАНДИЋУ, коју је приредила Душица Милановић.

О књизи су говорили Бранка Радовић, музиколог, Драган Стевовић, директор Музеја Народног позоришта, Петар В. Арбутина, директор Гласниковог Сектора за издавање књига, Милка Стојановић, оперска дива и супруга Живана Сарамандића, и Душица Милановић, приређивач издања.

Милка Стојановић је напоменула да постоје личности чији је живот обележио једно време, а да је Живан Сарамандић свакако једна од њих.  
„Његова огромна уметност опстаће за сва времена, а људи који су волели Живана сигурно ће уживати у овој књизи“, изјавила је госпођа Стојановић.

Бранка Радовић је признала да је стасавала и упознавала оперску уметност пратећи рад Живана Сарамандића, који је „био и остао референца“ за све оне који се баве и прате ову врсту уметности, јер је његовим одласком окончана и епоха великих уметника.
„Ова монографија сабира многе текстове, животне ситуације, невероватну енергију и бескрајну љубав према Милки, а њеним објављивањем српска историја музике добија на значају“, истакла је Бранка Радовић.

Драган Стевовић је оценио да је све што је Живан Сарамандић радио било необично и чудесно: „Он је био певачка громада, а осим своје величанствене уметности којом је обележио сцену Народног позоришта и свих светских сцена, он је и даље с нама као наш Жића“. 

Петар В. Арбутина је констатовао да је реч о књизи која је успела да отвори све оне приче које су почеле тек после његове смрти: „Она поставља важна аксиоматска питања за оно што тек треба да се каже о Живану Сарамандићу“.

Душица Милановић се захвалила бројним сарадницима који су помогли у изради монографије у којој постоји много детаља из његовог живота. 
„У књигу је уткана и кроз њу се осећа љубав коју смо гајили према њему“, рекла је ауторка. 

Представљању монографије присуствовале су и многе друге познате личности, попут Миње Суботе и Радмиле Бакочевић, које су такође искористиле прилику да испричају нека од својих искуства стечених кроз дружење с легендом оперске сцене.

МОНОГРАФИЈА О ЖИВАНУ САРАМАНДИЋУ представља мозаик његовог живота – садржи стручну анализу оперских извођења прослављеног баса, осврт познавалаца и пријатеља Живана Сарамандића, есеј о љубави његове животне и уметничке сапутнице Милке Стојановић, најлепше сачуване фотографије из његовог живота, најзанимљивије текстове из штампе, скице, есеје, интервјуе... Монографија је истовремено збирка новинских чланака, чувар интервјуа, афиша, плаката, програма, репертоара, премијера, фељтона...