Налазите се | Трећа награда за Гласникову ауторку

Награда „Драган Радуловић“ Секретаријата за културу и спорт Главног града Подгорице за књигу која је као изузетно остварење у области књижевног стваралаштва за децу и младе објављена у претходној години додељена је делу Мика ауторке Јелене Ангеловски. Након награда „Раде Обреновић“ Змајевих дечјих игара и „Малени цвет“ Нишког културног центра ово је треће признање за Гласникову књигу.
Жири у саставу Шимо Ешић, председник, Зорана Опачић, Светлана Калезић Радоњић, Ана Витнова Рингчева и Валентина Радуловић, чланице, једногласно је одлучио да се награда додели роману Мика. У образложењу се, између осталог, наводи: „Иако је на овогодишњи конкурс доспео значајан број веома успелих књижевних дела за децу и младе из целог региона роман Мика се издвојио несумњивим квалитетима. Главни јунак овог романа, адолесцентски несигурни дечак Мика, одраста у дијаспори, у мултикултуралној средини покушавајући да разреши сопствено осећање празнине и неприпадности. Причом о дечаку чија је ’супермоћ азбука’, ово дело у тридесет поглавља (од којих је свако за одређено слово у азбуци) испреда занимљиву приповест о намери младог јунака да пролазећи кроз трусно подручје пубертета – постане неко и нешто, обједињујући своја два културолошки различита идентитета. Ова изузетно интелигентна и духовита књига обрађује читав низ односа. Уз обиље података из науке и популарне културе овај, у најбољем смислу речи забавно-едукативни роман, код својих читалаца, поред изузетног естетског задовољства, подстиче и развој читавог низа компетенција од којих су можда најзанимљивије интеркултуралне, што није тако чест случај у савременој књижевности овог простора.
У роману је обликован прави калеидоскоп различитих културних образаца, односно нација које заједно живе у Швајцарској, што често производи бројне комичне неспоразуме, али формира спознају о лепоти различитости. Слика света заснована је на разумевању различитих генерација које нису одељене генерацијским јазом, већ, напротив, своје разнородне генерацијске позиције користе да се међусобно уче и допуњују. Завршетак процеса који прати одрастање младих јунака испуњен је свешћу о неопходности разумевања другог и о важности пријатељства.
Дечак, имењак чувеног песника Мирослава Антића који се у роману појављује као нека врста дечаковог имагинарног заштитника, својеврсног алтер ега, пролази кроз најразличитије ситуације у школском и породичном окружењу. Након низа догађаја, Мика најзад схвата да је највеће умеће прихватити себе те да његова супермоћ није азбука, већ способност да се ’више не плаши да буде исти и посебан, и кукавица и храбар, и моћан и немоћан, и безбојан и у свим бојама света’. Он савлађује асертивност као једну од најсуптилнијих социо-емоционалних компетенција уз чију помоћ се труди да живи живот по мери властитог бића, а да притом – никог не повреди. Прихватајући властито несавршенство света у ком живи, он учи да безусловно воли живот и његове необичне мене без страха од неуспеха.“
Жири додаје да посебно успелој рецепцији овог романа доприносе и изврсне илустрације Луке Тилингера, које на разигран начин визуелно допуњују сам текст романа Јелене Ангеловски. „Када се томе дода чињеница да је уредница овог вансеријског издања књижевница Владислава Војновић, рекло би се да је Мика једноставно – био предодређен за успех!“, закључио је жири.
Награда ће бити уручена на свечаном отварању манифестације „Дани Драгана Радуловића“ 27. априла 2023. године у Подгорици.