Налазите се | Представљене најновије књиге Маје Херман Секулић

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 10. децембра, представљене су две најновије књиге Маје Херман Секулић, КРАЉ СВИЛЕ и ПРОЗОР У ЖАДУ, објављене у саиздаваштву Гласника и Завода за уџбенике.
О књигама су, осим ауторке, говорили Драгољуб Којчић, филозоф, и Петар В. Арбутина, уредник издања и извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига.
Којчић је истакао важност питања шта нас покреће да волимо и пратимо стваралаштво Маје Херман Секулић, одговоривши да су то њен „однос према детаљима“ и њена „географска распростртост“.
„Тематски и жанровски обим њене литературе је импресиван и показује њену универзалност, која уједно осветљава важне теме, али и успешно интерпретира стваралаштво других великана“, оценио је он.
Арбутина је напоменуо да је причу о књижевности Маје Херман Секулић тешко фокусирати на само једну њену књигу, јер оне све постављају суштинска питања и настоје да открију карактер света у којем живимо.
„Њене књиге постављају и питање простора у књижевности, унутрашњим и спољашњим путовањима њихових ликова, која нас воде ка природи ствари, суштини и истини. Роман Краљ свиле, примера ради, приказује како незадовољство и спознаја да постојећи свет није довољан покрећу импулс ка путовању и трансформацији, показујући тако и нове начине настанка једног књижевног текста, који представља и роман безвремене књижевности, усмерен против заблуда савременог света“, констатовао је он.
Говорећи о својим књигама, ауторка је нагласила и да је изузетно почаствована тиме што иза њених књига стоје издавачи попут Гласника и Завода за уџбенике, али и уредници попут Којчића и Арбутине, који често виде више и од самих аутора књига.
Књига Краљ свиле прича је о америчком бизнисмену с Тајланда, који је нестао недељног ускршњег поподнева 1967. Нико ни у САД, ни на Тајланду, више није веровао да је он још жив. Његове снимљене магнетофонске траке су запис не толико о њиховом аутору, колико о његовом свету.
Тајланд, Бурма, Лаос, Камбоџа, Вијетнам и Сингапур земље су у којима је током 1993. и 1994. Маја Херман Секулић боравила и у којима је, водећи путописни дневник, створила основу за писање Прозора у жаду
Реномирана књижевница и Гласникова ауторка, Маја Херман Секулић недавно се вратила са светске турнеје током које јој је, као амбасадору наше културе, додељено чак седам престижних међународних признања, у Румунији, Индији, Италији и Турској.
Маја Херман Секулић је у Гласнику објавила још неколико вредних издања, попут MA BELLE. Прва америчка дама Србије, као и књига ДИГИТАЛНА ГАЛАКСИЈА и СКИЦЕ ЗА ПОРТРЕТЕ, у саиздаваштву са Заводом за уџбенике.