Налазите се | Представљена књига ПЛАНИНА, ЧОВЕК, БИЉКА

У уторак, 7. новембра, у књижари „Геца Кон“ представљена је књига ПЛАНИНА, ЧОВЕК, БИЉКА Даниела Винцека и Борисава Челиковића. О књизи су говорили др Небојша Менковић, Борисав Челиковић и Петар В. Арбутина.

Професор Менковић рекао је на почетку да је у овој књизи представљена личност која је изузетно ретка на овим просторима, од скромности па до образовања. Он открива да је Винцек по образовању био економиста, али да се, када је завршио свој радни век, вратио својој првој љубави, а то је ботаника. „Основао је, према пројекту професора Радета Дренковског, 1982. године Ботаничку башту у Колашину, која и дан-данас живи. Винцековом заслугом, уз помоћ Немачког конзулата и колега из Подгорице, његова екипа је за Владу Црне Горе израдила фармакогнозијску студију комплетне флоре од Дурмитора до Гусињских Проклетија“, истакао је професор.

Одговарајући на питање о томе зашто је ова књига важна, Петар Арбутина је нагласио да о оваквим људима треба да постоје читаве едиције књига, библиотека, јер су такви људи пре свега некаква алхемијска средишта, у њима се склапају древна знања. „Када прелистате ову књигу и када видите ко је све писао о Даниелу Винцеку и ко се окупљао око те његове животне мисије, видимо да се ти, на први поглед, непомирљиви карактери стапају у једном особеном човеку, који, без дилеме, има велике људске и научне квалитете, али пре свега дубинске духовне квалитете“, тврди Арбутина, додајући: „Он схвата да је у једној великој мисији и да та мисија подразумева нешто што је савремени човек заборавио, али он га је својом егзистенцијом и својом ботаничком баштом и свим тим радом и око планинарења и око ботанике подсећао стално на то, а то је да уколико не учествујемо у простору и уколико нисмо свесни простора који нас окружује, ми не учествујемо ни у својој судбини.“

Борисав Челиковић је истакао да књига представља спој природе и човека, у слици и речи, и наводи да је први део књиге ауторско дело Даниела Винцека (1926–2021), познатог ботаничара, оснивача и власника јединственог врта – Ботаничке баште планинске флоре Црне Горе у Дуловинама код Колашина, који је у оном што му је био хоби успео да достигне научне домете. „Винцекови прилози, које сам приредио, написани самостално или у коауторству са његовим пријатељима и сарадницима, говоре о успонима на црногорске планине, о животу и природним лепотама, а посебно о планинским биљкама и њиховом практичном значају за живот човека, њиховим хранљивим и лековитим својствима. Представљени су природа и флора планина Кучке Крајине, Комова, Проклетија, Бјеласице, Ловћена, Морачких планина... а ту је и приказ његове баште из пера чувеног сарајевског ботаничара Чедомила Шилића, као и извод текстова о башти, са Винцековом библиографијом“, открива Челиковић.

„Други део је моје ауторско дело и представља омаж дугогодишњем пријатељству са Даниелом Винцеком, са свим оним што је из њега проистекло. Написао сам га у облику дневника и путописа, забележених између 2004. и 2022. године, и својеврсна је антологија записа о људима и догађајима“, завршава Челиковић.

Због изванредних заслуга које је постигао у домену подизања и одржавања Баште, успостављању веза и сарадње са другим стручњацима у земљи и иностранству, едукацији младих, те плодној преводилачкој и публицистичкој делатности, Даниел Винцек је доживио част да се једна нова биљка назове његовим именом. То је Alchemilla vincekii Plocek или на народном језику – винцеков вирак. Књига се појављује на двогодишњицу Винцековог упокојења. Илустрована је са преко 600 фотографија планинских пејзажа и планинске флоре.