Налазите се | Дружење са домаћим писцима на штанду Гласника
Дружење са домаћим писцима на штанду Гласника
25. ОКТОБАР 2013.
 
На штанду Гласника у четвртак, 24. октобра, петог дана 58. Међународног београдског сајма књига, са читаоцима су се дружили писци чије нове романе је наша кућа недавно објавила: Мирјана Бјелогрлић Николов – Шегрт ловца на ветрове, Лабуд Драгић – Беле ноћи сивог сокола, Станко Шајтинац – Прокименски путописи, Срђан Марјановић – Жице и Миленко Пајић – Очевина.
 
Уредник Петар Арбутина нагласио је да је реч о специфичној библиотеци која у малом представља пресек савремене српске прозе јер аутори књига, иако различити по професијама, сензибилитету и стилским и жанровским особеностима чине необичан спој добрих прозаиста чије ће књиге признати читаоци.
 
„Није реч о уредничком сензибилитету при избору књига, већ о жељи да се из изобиља најразличитијих рукописа у Гласниковој едицији нађу они особени, нетипични савремени ствараоци који из различитих визура промишљају и пишу литературу наше стварности“, нагласио је он.
 
Тако су Мирјана Бјелогрлић Николов и Лабуд Драгић по мишљењу уредника представници урбане прозе коју сагледавају из различитих углова, Славко Шајтинац путује кроз властиту прошлост, Срђан Марјановић открива рок сцену Србије пишући о љубави, а Миленко Пајић самим насловом књиге потврђује да је његова очевина литература.  
 
Мирјана Бјелогрлић Николов захвалила се издавачу на професионалној сарадњи, док је Лабуд Драгић говорећи истакао да је данас превише књижевног ђубрета на тржишту књига и да се са том појавом није лако борити. Славко Шајтинац са дозом равничарске меланхолије подсетио је на литургијско значење наслова своје књиге, а Срђан Марјановић рекао да је у зрелим годинама схватио да је љубав једини покретач ствари на планети и да га је то сазнање мотивисало да напише свој први роман Жице. Миленко Пајић је открио присутнима да се у оквиру 500 страна Очевине скрива десетине малих романа писаних под утицајем Павићеве литературе. Осим аутора Гласника, на ��танду се окупило и неколико других писаца радозналих да сазнају шта њихове колеге раде. Дружење се након кратког представљања сваког романа појединачно наставило уз ћаскање и потписивање књига.