Налазите се | Представљање Гласникових издања у Пули, Поречу и Ријеци

Представљањем књига Африка Растка Петровића и Мале богиње Сање Домазет и Славка Крунића у оквиру традиционалног књижевног програма 2у1 настављена је вишегодишња сарадња Службеног гласника са Заједницом Срба у Истри и Већем српске националне мањине града Ријеке уз подршку Генералног конзулата Републике Србије у Ријеци.
Изузетно ликовно-путописно издање Африке Растка Петровића и маштовита књига модерних бајки које је написала Сања Домазет, а ликовно оживео Славко Крунић, 22. маја представљени су у Српском културном центру у Пули. Домаћин промоције био је директор СКУЦ-а Милан Рашула, који је истакао значај Службеног гласника као једног од највећих српских издавача чија подршка у реализацији књижевних програма доприноси очувању и афирмацији српске књижевности и културе у Истри. Посебно је захвалио на вредним Гласниковим издањима која већ годинама обогаћују библиотечки фонд српске заједнице у Истри. Уредница Службеног гласника Гордана Милосављевић Стојановић представила је јединствен ликовно-књижевни путопис који обједињује уметнички опус Растка Петровића настао током његовог путовања у Африку 1928–1929. Ново Гласниково издање Африке, у коме су први пут објављене пишчеве фотографије, пастели и акварели настали током путовања, савременом читаоцу, поред оригиналног текста из 1930. године, нуди тумачење историјског оквира, књижевног и ликовног стваралаштва и заоставштине једног од наших најзначајнијих авангардних стваралаца. Изузетна ликовност и поетика језика повезују Растков путопис са модерним бајкама Сање Домазет, које је илустровао Славко Крунић. По речима ауторке, Мале богиње су виле данашњице које тинејџерима помажу у решавању свакодневних проблема. Сликар Славко Крунић нагласио је да је Сања Домазет на специфичан начин оживела његове портрете и обезбедила им трајање.
У простору клуба „Галија“, 23. маја, госте из Гласника дочекао је Слободан Алексић, председник Заједнице Срба у Поречу, која је организовала промоцију књига. Радост читања и дружења с ауторима поделили су не само припадници заједнице Срба у Поречу већ и бројни љубитељи књижевности из овог града. Гордана Милосављевић Стојановић говорила је о животу Растка Петровића, о томе како је као дечак са српском војском прешао Албанију, а затим као француски стипендиста дипломирао права у Паризу дружећи се са Максом Ернстом, Пикасом, Полом Елијаром… Његов путопис Африка један је од најупечатљивијих и најзанимљивијих описа црног континента тог доба, који обједињује антрополошка, културолошка и социолошка запажања. Ауторка Сања Домазет говорила је о значају бајки и њиховом прилагођавању модерном детињству. Мале богиње се возе трамвајем и користе мобилне телефоне, али и вилински прах, летеће ћилиме и чаробне штапиће.
Књиге Африка и Мале богиње представљене су 24. маја у Генералном конзулату Републике Србије у Ријеци. Програм је отворио генерални конзул РС Горан Петровић, нагласивши да се оваквим догађајима унапређује културно-уметничка сарадња и подстиче очување националног и културног идентитета припадника српског народа који живе на овом подручју. Посебно је важно што Гласник, као државни издавач, истрајава у промовисању српске културе. Препуна сала конзулата потврдила је да постоји интересовање за књижевне сусрете и разговоре. У уводној речи конзул Петровић подсетио је на значај Растка Петровића у модерној српској књижевности, уредница Милосављевић Стојановић осврнула се на ликовност Растковог путописа, која је откривена тек у овом Гласниковом издању. Славко Крунић објаснио је како илустрације обогаћују текст, а писана реч оплемењује слику. Сања Домазет је рекла да је за децу најтеже писати, јер она не праштају досаду. Одломком из једне бајке илустровала је вилинске приче, али и хумор који из њих исијава. Разговор са читаоцима прерастао је у књижевну трибину, која се завршила обећањем да ће се дијалог наставити уз неку нову Гласникову књигу.