Налазите се | Владислави Војновић уручена награда Политикиног забавника

У Свечаној сали Скупштине града Београда, у среду 25. јануара, на 113. годишњицу излажења листа Политика, уручене су награде „Владислав Рибникар“ за ликовну уметност и Политикиног забавника за најбоље књижевно дело намењено младима, која је додељена Владислави Војновић за књигу Аврам, Богдан, воду газе, објављену у издању Гласника.

Владислави Војновић је награду уручио Зефирино Граси, генерални директор и главни и одговорни уредник Политикиног забавника. Председник жирија Небојша Брадић, том приликом, између осталог је истакао да је прва ствар коју су уочили у награђеном роману била то да он „има једноставан језик, пажљиво обликован заплет и да позива да се уђе у нечији живот“. „Књига Аврам, Богдан, воду газе прича је о прихватању чињенице да је сваки живот тесан и да наш једини спас није побећи од тога (у другу земљу, у друге односе, у виткијег и самопоузданијег себе), већ научити да волимо људе (какви смо и ми сами) и свет у коме налазимо себе“ – стоји, између осталог, у образложењу жирија који су, осим Небојше Брадића, чинили и председник САНУ Владимир Костић, илустратор Душан Петричић, композитор Зоран Симјановић и заменик главног уредника Политикиног забавника Петар Милатовић.

Владислава Војновић је истакла да писци за децу не могу своје читаоце заварати формама и украсима нагласивши да „ми одрасли можемо само да се претварамо да много знамо, а заправо не знамо ни ко смо, ни одакле долазимо, ни где идемо и можемо да пишемо само о ономе мало што знамо да нас деца не би ухватила у лажи“.

Књига Аврам, Богдан, воду газе недавно је добила и награду „Раде Обреновић“ за најбољи роман за децу и младе, коју додељују Змајеве дечје игре. Реч је о другој књизи из Гласникове колекције – Азбучни ред, уредника и академика Горана Петровића, која је намењена најмлађим читаоцима. Књигу је илустровао Лука Тилингер, а нова награда уједно је и ново признање за Гласниково издаваштво у целини, чије су књиге и аутори у протеклом периоду награђени са око 30 престижних награда у области културе и издаваштва.