Налазите се | На Коларцу представљена књига ИЗМЕЂУ СРПА И ЧЕКИЋА I

У Малој сали Коларчеве задужбине, у среду 18. новембра, представљена је управо објављена књига Између српа и чекића I – Ликвидација народних непријатеља 1944–1953. Срђана Цветковића.

У оквиру трибине која је пратила представљање ове књиге, осим аутора, учествовали су и Љиљана Пекић, Фондација „Борислав Пекић“, Предраг Марковић, историчар, Оља Бећковић, новинар, и Борисав Челиковић, уредник у Службеном гласнику.

Предраг Марковић је навео да је  Цветковић у овој књизи увео неколико важних методолошких и сазнајних новина и понудио убедљиву периодизацију и анализу државне репресије, која је сасвим особена, док је друга особеност његовог приступа изразита склоност разним врстама систематизације.

„Сведок сам Цветковићевог научног жара и дорађивања овог рада, као и отворености за примедбе, јер је мало ко од мојих колега спремније исправљао и допуњавао, а та страст за сазнањем и спознајом истине се може осетити и на страницама ове књиге“, навео је Марковић.

Уредник Челиковић је нагласио да су оваква, као и остала издања Гласникове Библиотеке Саборник, потребна како би се расветлила истина.

Оља Бећковић се осврнула на данас присутне облике репресије, док је Љиљана Пекић говорила о својим и искуствима своје породице, као и самог Борислава Пекића, у време комунизма.

Књига Између српа и чекића представља, како сам аутор истиче, једну од тачака његовог истраживања с којом заокружује свој рад о комунистичкој репресији и првој декади револуционарног комунистичког режима.

Цветковић је као један од разлога за истраживање ове теме навео и читање Пекићевих дела.

„Осим тога, ова тема је била научно необрађена и друштвено потребна јер је то било време најинтензивније репресије у модерној историји, а тек након 2000. године у науци почиње и да се пише о томе“, закључио је аутор Цветковић.