Налазите се | Стамбено-пословни комплекс "Степа Степановић"
Стамбено-пословни комплекс "Степа Степановић"

Грађевинска дирекција Србије одређена је да у име владе РС буде носилац пројекта изградње стамбено-пословног комплекса на локацији касарна "Степа Степановић" (42 хе) на Вождовцу у Београду.
Укупно ће бити изграђено 4.616 станова, од гарсоњера до четворособних, квадратуре од 33 до 130 м².
Концепт уређења простора заснива се на трансфомацији комплекса касарне "Степа Степановић" у стамбено-пословни комплекс са пратећим садржајима. Урбанистичко решење комплекса у највећој мери користи постојеће локацијске потенцијале у функционалној организацији и обликовању, укључујући постојеће саобраћајнице, а карактер нових целина формиран је:
  • сагледавањем природних и стечених услова терена ( нагиби, клизишта, јаруге и забарени делови, насипи, полигони, подземна складишта и сл.) комплекс се на најрационалнији начин везује за постојећу градску мрежу саобраћајница и инфраструктуре,
  • пројектовањем простора на највишем нивоу са становишта јавних садржаја, доступности, приступачности и квалитета живота у граду,а са становишта организације станова, у скалду са трендовима у потражњи станова у последњих неколико година и флексибилним могућностима тако да испуни актуелне захтеве тржишта,
  • са максималним одрживим капацитетом оптерећења простора.
Комплекс у постојећем стању представља падину у нагибу од југа ка северу, од коте +195 до коте +165. Положај планирананих објеката у највећем делу је прилагођен денивелацији терена.
Концептом решења омогућена су три приступа комплексу. Постојећи приступ са Кружног пута се задржава и реконструише и дефинишу се два нова приступа из Кумодрашке улице. Такође је решењем омогућен алтернативни приступ са Улице војводе Степе, који ће бити предмет плана детаљне регулације за контактно подручје. На том месту, планирана је кружна раскрсница. Цео концепт се заснива на умиреном саобраћају.
Стамбене зграде су груписане у седам просторно - функционалних целина и интерном саобраћајном и колско-пешачком мрежом повезане су на примарну мрежу. Унутар просторно - функционалних целина планиране су групације зеленила и игралишта за децу, као и спортско рекреативни садржај, који су повезани пешачким стазама, независно од колског саобраћаја. Постигнути проценат слободних и зелених површина у оквиру просторнофукционалне целине је у просеку око 50% површине парцеле. У већој мери су сачувана постојећа квалитетна стабла, а планирано је подизање групација нових засада. Планиране зграде су постављане као слободностојеће, у форми отвореног блока. У зградама које су оријентисане према средишњој саобраћајници комплекса у приземљима је планирано пословање.
Сви потребни пратећи садржаји дефинисани су у складу са потребама и нормативима за око 13300 становника. Планиране су две основне школе, две предшколске установе и депанданс, у оквиру десетоминутне пешачке изохроне у односу на стамбене зграде у комплексу. Груписане су на две локације, у северном и јужном делу комплекса. У централном делу комплекса планирана је парковска површина и пословно-комерцијални објекат са свим потребним садржајима за снабдевање, културни живот становника и здравствену заштиту (здравствена станица у оквиру пројекта).
Услови куповине стана и документација
Услови куповине стана
Станови на локацији касарне "Степа Степановић" на Вождовцу могу да се купе готовински, путем субвенционисаних и комерцијалних стамбених кредита. Банке које у овом тренутку одобравају стамбене кредите на локацији касарне "Степа Степановић" на Вождовцу су:

- Aik banka, a.d. Niš
- Alpha banka
- Banka Inteza, a.d. Beograd
- Komercijalna banka, a.d. Beograd
- Raiffeisen Banka, a.d. Beograd
- Societe Generale Banka Srbija, a.d. Beograd
- Credit agricole banka
- Marfin banka
- Erste banka
- KBC banka
- EFG banka
- UniCredit Bank
- Hypo Alpe Adria
- Čačanska banka, a.d. Čačak
- ProCredit Bank

Грађани у најближим експозитурама, као и на сајтовима наведених банака, могу да се правовремено распитају о условима за добијање кредита (субвенционисаних или комерцијалних).

С обзиром на то да се изградња станова на локацији вождовачке касарне реализује кроз пројектно финансирање, за одобравање стамбених кредита у овим банкама не постоји услов да степен завршености објекта буде 80 одсто.

Купац стана је обавезан да у року од 7 дана од потписивања уговора уплати 5% капаре од укупне вредности некретнине, а остатак уговорене вредности са роком исплате од 30 дана за купце који буду готовиниски плаћали вредност непокретности, односно 90 дана за купце који цену плаћају путем кредита.

Цена квадрата је од 1250 до 1290 евра са ПДВ-ом.
Уколико купац први пут купује непокретност, односно нема стан у власништву, има право на повраћај ПДВ-а од 8 одсто.

Грађевинска дирекција Србије је почела са продајом локала у насељу Степа Степановић, квадратуре од 13м2 до 124 м2, по цени од 1880 €/м² са ПДВ-ом.  Локали су у слободној продаји, могу да их купе физичка и правна лица, готовински или путем комерцијалних кредита банака. Пројекти локала се могу погледати у Грађевинској дирекцији Србије.

Грађани који су заинтересовани за куповину стана или локала могу да закажу састанак  сваког радног дана од 08х до 16 х на бројеве телефона: 011/3209-900, 3209-800 .