Налазите се | Представљена монографија о Милени Дравић

Монографија Аните Панић, Милена Дравић или кључ снова, капитално издање о диви српског и југословенског глумишта, објављено у саиздаваштву Службеног гласника и Филмског центра Србије, представљена је у четвртак, 22. новембра, у Великој сали Југословенске кинотеке.

Многобројну публику су у име издавача најпре поздравили др Јелена Триван, директорка Службеног гласника, и Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије.

„Велико је задовољство за Службени гласник што је издавач монографије о нашој драгој Милени, диви југословенског и српског глумишта. Ретки су људи који остављају печат у историји, попут Милене, велике даме, врсне глумице, а пре свега изванредног човека. Ова књига представља омаж њеном животу и раду, и поред тога што садржи блиставе моменте из Милениног живота и каријере, у њој се налазе и бројне вредне фотографије. Монографија је само део захвалности свих нас вољеној Милени на свему ономе што нам је оставила у наслеђе“, нагласила је директорка Службеног гласника.

Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије, констатовао је да је пред нама једна важна књига, коју је ауторка Анита Панић зналачки и стрпљиво стварала.

Говорећи о раду на овој књизи, њена ауторка је оценила да је то једна лепа урамљена слика Милене Дравић.

„Иза мене је више од годину дана мукотрпног, али и лепог истраживачког рада. Посебно сам поносна на два поглавља – Позоришне импресије и Филмске импресије, а управо су она захтевала највише времена и рада, пре свега истраживања у Кинотеци, архивима и библиотекама“, истакла је ауторка, напоменувши и један куриозитет, а то је да у тренутку писања ове монографије није постојала ниједна друга о Милени Дравић.

На промоцији су говорили и др Невена Даковић, професорка теорије филма на Факултету драмских уметности, Радомир Путник, театролог и драмски писац, Предраг Пега Поповић, филмски и ТВ сниматељ, и Миодраг Кривокапић, глумац. Модератор је био Мирољуб Стојановић, уредник Издаваштва Филмског центра Србије.

Монографија Милена Дравић или кључ снова је луксузно српско-енглеско издање на 364 стране. Састоји се од седам поглавља, у којима је аналитично и с много занимљивих детаља представљен живот и стваралаштво једне од највећих филмских и позоришних глумица Србије и некадашње Југославије. Монографија садржи бројне фотографије из богате каријере једне од наших најпознатијих глумица, а многе од њих су први пут објављене.